Pátek, 29. března 2024

Nový vysoce účinný solární článek

Nový vysoce účinný solární článek

Použitím třívrstvé technologie u svého solárního článku dosáhla společnost Sharp nejvyšší účinnosti přeměny 35,8 procent pro solární články bez slunečních koncentrátorů. Zatímco nejběžnější typy solárních článků používaných v současnosti jsou křemíkové, vícevrstvé solární články využívají fotoabsorpční vrstvy vyrobené ze sloučenin dvou a více prvků, jako jsou indium a gallium. Vícevrstvé solární články využívány především v kosmických družicích pro jejich vysokou učinnost přeměny slunečního svitu na energii. Od roku 2000 se Sharp intenzívně věnoval výzkumu a vývoji vícevrstvých solárních článků a dosáhl vysokých hodnot účinnosti přeměny použitím tří fotoabsorpční vrstev.

Pro dosažení vysoké účinnosti vícevrstvých solárních článků je důležité vylepšit krystaličnost - pravidelné uspořádání atomů - v každé fotoabsorpční vrstvě. Také je podstatné, aby solární články byly složeny z takových materiálů, které umožňují maximální využití solární energie. U tradičních solárních článků je na spodní vrstvu použito Germanium (Ge), protože je snadné zpracovatelné a produkuje velké množství proudu. Přesto účinnost takovéto přeměny na elektrickou energii není vysoká. Tento problém řeší použití směsi india galia a arseniku (InGaAs), protože tento materiál má vysoký stupeň účinnosti přeměny světla na elektřinu. Ale samotný proces výroby pro dosažení vysoké krystaličnosti je velmi komplikovaný.
Sharp nyní dosáhl úspěchu ve formování InGaAs vrstvy s vysokou krystaličností díky použití vlastní patentované technologie. Ve výsledku tak bylo minimalizováno množství ztracené energie a konverzní účinnost (u předchozích solárních článků Sharp 31,5 procenta) byla úspěšně zvýšena na 35,8 procent.

ZDROJ: Technický týdeník, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů