Středa, 24. dubna 2024

Baltské moře je na pokraji ekologické katastrofy

Baltské moře je na pokraji ekologické katastrofy

V Helsinkách začal summit pobaltských zemí za účasti ruského premiéra Vladimira Putina o ochraně Baltského moře. To patří mezi nejvíce znečištěná moře vůbec. V jeho okolí žije více než 90 milionů lidí, přičemž námořní doprava je jednou z nejhustších na světě. Podle odborníků se podmínky pro mořskou faunu dostaly na hranici únosnosti.

Kromě odpadních vod, které tečou do Baltského moře, představuje samostatný problém také nelegální vypouštění škodlivých látek z lodí. Navíc bylo Baltské moře také dějištěm námořních bitev první a druhé světové války. Z této doby leží na dnu moře řada vraků lodí, nevybuchlých nábojů a chemických zbraní.

"Největším znečišťovatelem baltských vod je Rusko. Ale také pobaltské státy a Polsko. Finsko a Švédsko se naopak dlouhodobě snaží celou řadou iniciativ tu situaci zlepšit," říká hydrolog Bohumír Janský, předseda Českého národního výboru pro spolupráci s nevládní oceánografickou komisí UNESCO.

"Ve vodách Baltu jsou často obsaženy velice nebezpečné látky, jako jsou dioxiny a polychromované bifenyly, které se dostávají až do organické hmoty, tedy do masa ryb. Tyto toxické látky jsou v Baltu koncentrovány třicetinásobně v porovnání se Severním mořem," upozorňuje Janský a pokračuje:

"V Baltském moři se také negativně projevuje vlil nečištěných komunálních odpadů a vliv zemědělství. Do Baltu se dostává množství sloučenin dusíku a fosfátů, které se projevují tak, že mělké zálivy u pobřeží jsou zvláště v létě postiženy sinicemi a řasami. Mluví se o takzvaných mrtvých zónách. Jejich počet stále narůstá. Za posledních deset let se plocha těchto mrtvých zón v Baltu zdvojnásobila."

Podle Hydrologa Bohumíra Janského je především potřeba kontrolovat a možná i omezovat lodní dopravu po Baltu. Řada lodí totiž vypouští odpady do moře nebo dokonce vymývá na širém moři své nádrže.

Dalším opatřením musí být kontrola v povodích, neboť do Baltu se dostává obrovské množství škodlivin řekami. Zde by měl být předobrazem projekt ,Rýn' a projekt ,Labe', které dosáhly vynikajících výsledků a které výrazně pomohly Severnímu moři.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů