Pátek, 26. dubna 2024

Vyjádření k účelovým nepravdám MFDnes Pardubice

Vyjádření k účelovým nepravdám MFDnes Pardubice

MFDnes, Pardubice, vydáno 5.2.2010; název článku: Spalovna míří před soud, redaktor Zlínský

... AVE: v kraji vznikají tisíce tun nebezpečného odpadu "Region je zatížen nadlimitní produkcí průmyslových a nebezpečných odpadů v množství přibližně 60 tisíc tun ročně. Z toho je asi 35 tisíc tun těchto odpadů jednoznačně spalitelných," uvedl Nálevka, který navíc dodává, že spalovna nebezpečných opadů je zahrnuta i v krajském plánu odpadového hospodářství.

S tím však náměstek hejtmana Tichý nesouhlasí. Podle něj plán spalovny v Rybitví v odpadovém hospodářství kraje vůbec není a ani uváděné cifry prý nesedí. "V kraji ročně vznikne tak 7 až 8 tisíc tun nebezpečného odpadu. Ostatně to byl i jeden z mála technických argumentů, které uvedlo ministerstvo ve své zprávě," dodal Jan Tichý. ... "Firma lže. Spalovna v Rybitví není v plánu odpadového hospodářství, " uvedl Jan Tichý. ...

Oficiální vyjádření společnosti AVE CZ k účelovým nepravdám ze strany MFDnes, Pardubice:

Pan náměstek Tichý účelově nemluví pravdu, pokud v médiích uvádí to co publikovala MFDnes. Jedná se buď o výmysl ze strany pana Tichého nebo pana redaktora MFDnes - Zlínského.

Toto si lze velmi jednoduše ověřit na oficiálních webových stránkách Kraje Pardubice: viz. link níže - kde byla 1.2.2010 uveřejněna následující informace:

http://www.pardubickykraj.cz/article.asp?thema=3963&item=60193

(1.2.2010)

Samotné odůvodnění stanoviska je však pro Pardubický kraj zavazující v několika ohledech:

1. Napraví chyby svých předchůdců a po změně republikového Plánu odpadového hospodářství vyškrtne plán spalovny nebezpečného odpadu na území Pardubického kraje.

2. Naváže spolupráci jak s Českou inspekcí životního prostředí, tak s Ministerstvem životního prostředí ČR s cílem zlepšit životní prostředí v krajském městě Pardubice a dalších zatížených aglomeracích kraje.

3. Přesně zmapuje roční produkci nebezpečného odpadu v Pardubickém kraji a navrhne způsob jeho likvidace.

4. Bude se zabývat Novelou zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů

Tímto žádáme pardubická média, aby pravdivě informovala veřejnost, neboť některá tvrzení pana Tichého sdělována prostřednictvím pardubických médií jsou účelovou lží.

Žádáme tímto také MFDnes Pardubice, aby výše uvedenou informaci uvedla okamžitě na pravou míru. MFDnes Padubice tak prokazatelně nedodržela zcela základní novinářskou etiku- kdy je příslušná redakce povinna si danou informaci nejprve ověřit. Současně tímto došlo k významnému zpochybnění serióznosti redakce MFDnes Padubice jako takové, o čemž by mělo být informováno celostátní vedení tohoto deníku.

S pozdravem

Jaroslav Nálevka

ředitel marketingu a PR

AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů