Sobota, 20. dubna 2024

Kosmické technologie v boji proti klimatickým změnám

Kosmické technologie v boji proti klimatickým změnám


Kosmické technologie vedou k mnoha zlepšením, jejichž důsledkem je přínos pro životní prostředí a úspora energie. Družicové systémy redukují množství uhlíkových emisí z vozidel, technologie dálkového průzkumu zvyšují efektivitu větrných turbín a informace z meteorologických družic pomáhají solárním článkům generovat více energie.

A toto jsou jen některé příklady přínosů toho, které přinášejí kosmické technologie a družicové služby. Během let program ESA TTS (Technology Transfer Programme) a jeho inkubátory (Business Incubation Centres) podpořily mnoho inovativních technologií a myšlenek, které se staly základem nových služeb a produktů zmírňujících klimatické změny. .myLink { text-decoration:none; color:#0000ff } .myLink:hover { text-decoration:underline ; color:#0000dd }

Kosmická technologie pro obnovitelnou energii


K maximalizaci výroby elektrické energie novými větrnými turbínami vyvinula francouzská společnost Leosphere zařízení pro měření rychlosti a směru větru od země až do výšky 200 metrů. Tato "lidarová" technologie je podobná té, kterou ESA použije na své družici Aeolus pro studium globálního větrného profilu z vesmíru.

Znalosti ESA z této mise byly důležité pro společnost Leosphere a byly využité pro zlepšení vlastností jejich přístroje během start-upové fáze v inkubačním centru ESA v Noordwijku (Nizozemí). Následoval vývoj dalších přístrojů založených na stejné technologii, které jsou nyní využívané ve více než stovce zemí na světě.


Data z meteorologických družic zase využívá technologie SolarSAT italské společnosti Flyby, která dokáže přesně předpovědět energetický výstup z fotovoltaických solárních elektráren. Tyto informace mohou být použité k návrhu lepších systémů stejně jako k rychlé identifikaci chyb při provozu solárních panelů: uvádí se přitom, že tyto chyby mohou snižovat produkci energie o více než deset procent ročně! Technologie již byla úspěšně instalována na několika fotovoltaických systémech v Itálii.


Kosmické senzory redukují emise z vytápěcích systémů


Miniaturní keramické senzory pro sledování plynů, které byly původně vyvinuté pro měření úrovně kyslíku kolem návratových modulů kosmických lodí, jsou nyní používané v systémech, které kontrolují teplotu spalování - jeden z hlavních zdrojů znečištění.

"Tato technologie může snížit množství vznikajících spalin, které jsou škodlivé pro životní prostředí, a zajistit to, že vytápěcí systémy pracují na optimální úrovni. V konečném důsledku redukují spotřebu paliva o deset až patnáct procent," vysvětluje Rainer Baumann z TU Dresden. Za podpory programu TTP od ESA a partnera MST je tato technologie nyní používána německou společností ESCUBE v systémech řídících průmyslové vytápěcí jednotky.


Družice mohou snižovat emise z aut

Stávající družicové navigační systémy pomáhají lidem hledat cestu. Nyní přichází několik inovátorů se zajímavými zlepšeními této klasické technologie, které by měly pomoci snížit spotřebu i znečištění produkované automobily.

Opakované prudké rozjíždění a následné rychlé brzdění zvyšují spotřebu i u toho nejzelenějšího automobilu. Alex Ackerman a Yossef Shiri proto vyvinuli inteligentní systém GreenDrive, který kombinuje informace o typu vozidla, jeho poloze a stavu vozovky k tomu, aby řidiči doporučoval nejekonomičtější systém jízdy: kdy přidat, kdy brzdit a kdy zdržovat konstantní rychlost. Průměrné výsledky přinášejí úsporu 15 až 25 procent paliva.

Další systém prosazovaný profesorem Gerhardem Güttlerem v soutěži European Satellite Navigation Competition je Galileo-Ecodrive. Využívá dat o geodetickém profilu silnic dodávaném právě prostřednictvím satelitní navigace k optimalizaci činnosti podpůrných systémů, jako jsou generátory elektrické energie, klimatizace, chladící či mrazící systémy v nákladních vozech s rychle se kazícím zbožím, mechanických částech míchačů apod. - tyto systémy nemající přímou souvislost s jízdou přitom spotřebovávají až dvacet procent paliva! Což představuje možnost kombinované úspory dvou miliard litrů paliva ročně v celé Evropě: tedy asi pěti miliónů tun emisí oxidů uhlíku.


Změna životního stylu

Snižování nebezpečných emisí vyžaduje změny v našem chování - k nim přitom musíme být odpovídajícím způsobem vnímaví. Andreas Zachariah z Velké Británie vyvinul užitečný systém nazvaný Carbon Diem, který sleduje uhlíkovou stopu v reálném čase. Cílem je snížit globální oteplování tím, že si lidé budou více sledovat svoji uhlíkovou stopu. To by v konečném důsledku mělo přinést změnu jejich chování.

Carbon Diem je aplikací běžící na mobilním telefonu. "Přínosem systému je jeho jednoduchost: když jdete namísto cesty automobilem, okamžitě vidíte výsledky, které Vás mohou povzbudit," vysvětluje pan Zachariah.


Kancelář transferu technologií ESA

Hlavním posláním kanceláře TTPO (Technology Transfer Programme Office) je zajistit využití kosmických technologií a kosmických systémů pro nekosmické účely a upozorňovat na přínos evropského kosmického programu pro evropské občany. Kancelář je zodpovědná za návrh celkového přístupu a strategie pro přenos kosmických technologií včetně inkubace start-upových společností a jejich financování. Pro další informace kontaktujte:

ESA´s Technology Transfer Programme Office
European Space Agency ESA
Keplerlaan 1, 2200 AG, Noordwijk
The Netherlands
Tel: +31 71 565 6208
Email: ttp@esa.int

Webová stránka transferu technologií: http://www.esa.int/ttp
Webové stránka Business Incubation: http://www.esa.int/bic

ZDROJ: ESA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů