Středa, 24. dubna 2024

Zlínský kraj nesouhlasí s vybudováním bioplynové stanice v Otrokovicích

Zlínský kraj nesouhlasí s vybudováním bioplynové stanice v Otrokovicích

ZLÍN - Krajský úřad ve Zlíně vydal nesouhlasné stanovisko s vybudováním bioplynové stanice v Otrokovicích, a to s ohledem na životní prostředí. Mluvčí kraje Milan Plesar agentuře Mediafax v úterý řekl, že definitivní rozhodnutí však bude záviset na stavebním úřadě v Otrokovicích.

Podle krajského úřadu je důvodů pro vydání nesouhlasného stanoviska hned několik. Odborníkům se nelíbí například umístění plánované bioplynové stanice. Lokalita v areálu otrokovické teplárny je totiž už nyní značně zatížena imisně, pachovými látkami a hlukem. Další potenciální zdroj pachových emisí a hluku by tak už byl neúnosný. Krajský úřad přihlédl rovněž k nespokojenosti občanů, kteří se stavbě bioplynové stanice vehementně brání. "Jde o takzvané narušení faktoru pohody. Občané proti bioplynové stanici sepsali i petici, kterou podepsalo přes čtyři tisíce obyvatel," poznamenal Plesar. Dalším důvodem zamítavého stanoviska byla také skutečnost, že by se do Otrokovic musela vstupní surovina v podobě kukuřičné siláže a kejdy vozit z místa vzdáleného 15 až 35 kilometrů od Otrokovic. Přístupové cesty přitom vedou v délce asi jednoho kilometru po komunikaci přímo v městě Otrokovice v těsné blízkosti obytné zástavby.

"V průběhu procesu posuzování vlivů na životní prostředí nebylo jednoznačně prokázáno, že celospolečenský zájem na realizaci bioplynové stanice významně převažuje nad veřejným zájmemochrany životního prostředí a veřejného zdraví. Požadavek využití alternativního zdroje v tomto případě evidentně stojí proti požadavku ochrany životního prostředí a veřejného zdraví. Na základě toho je umístění bioplynové do řešené lokality nepřípustné," citoval závěr stanoviska Plesar.

Otrokovický stavební úřad bude v celé věci podnikat další kroky v případě, že dojde k podání žádosti na zahájení územního řízení. "Od společnosti BioSolar Otrokovice, která chce ve městě bioplynovou stanici vybudovat, jsme tuto žádost zatím neobdrželi. Pokud by se tak stalo, budou se znovu posuzovat všechny dostupné podklady s ohledem na znalost území. Jedním z důležitých podkladů pro zvážení žádosti se stane i vydané nesouhlasné stanovisko Krajského úřadu Zlínského kraje," podotkl vedoucí stavebního úřadu Dalibor Novotný. Starostka Otrokovic Radoslava Matuszková (Nestraníci pro Otorkovice) pak vyjádřila spokojenost. "Krajský úřad uznal výtky, které jsme k záměru měli, a vyslyšel také hlasy občanů," dodala starostka.

zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů