Úterý, 19. března 2024

Keňští ochránci přírody budou krmit šelmy zebrami

Keňští ochránci přírody budou krmit šelmy zebrami

Nairobi - Keňští ochránci přírody dnes zahájili rozsáhlou operaci, při níž chtějí ze soukromé rezervace Soysambu převézt tisíce zeber do jihokeňského parku Amboseli u tanzanské hranice. Zebry a také další divoká zvířata budou v tomto parku s narušeným ekosystémem kořistí šelem, které kvůli nedostatku jiné potravy napadaly stáda dobytka. Jde o nejvýznamnější akci od roku 2005, kdy keňské úřady v ojedinělé operaci chtěly přemístit 400 slonů od pobřeží Indického oceánu do centrálních oblastí země. Přesun nedokončily, v novém prostředí totiž začalo tlustokožce ohrožovat sucho.

Kvůli extrémnímu suchu, které posledních několik let sužuje východní Afriku, v Amboseli loni uhynuly tisíce zeber a buvolů, takřka 60 procent tamní populace, což narušilo ekosystém. "Tato hromadná úmrtí způsobila nerovnováhu v počtech masožravců a býložravců a také úbytek běžné potravy hyen a lvů," vysvětlil mluvčí Keňské služby pro divokou přírodu (KWS) Paul Udoto.

KWS chce do parku Amboseli z různých rezervací přemístit na 7000 savců. Přesun bude trvat do 26. února a stát by měl 1,3 milionu dolarů.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů