Čtvrtek, 18. dubna 2024

Průmyslové znečištění je větší, než jsme si mysleli, hlásí Čína

Průmyslové znečištění je větší, než jsme si mysleli, hlásí Čína

Čínská vláda oznámila, že míra průmyslového znečištění a zamoření vod je výrazně větší, než se dosud soudilo. Dokládá to studie, kterou enviromentalisté vítají jako nakročení Pekingu k větší transparentnosti.

Vláda výsledky prvního celonárodního výzkumu znečištění zveřejnila v úterý. Ze zprávy vyplývá, že do vod bylo v roce 2007 vypuštěno 30,3 miliónu tun škodlivých látek, což je více než dvojnásobek původně hlášených 13,8 miliónu tun. Tehdy vláda oznámila, že míra znečištění vod oproti předchozímu roku poskočila o tři procenta.

Současná měření jsou podle viceministra životního prostředí Čanga Li-ťun přesnější, neboť vzala v potaz například i objem odpadu vypouštěného ze statků. Ty jsou plné amoniaku a dalších hnojiv a pesticidů. Zkoumání, které má být zopakováno v roce 2020, zabralo přes dva roky. Zaměstnalo více než půl miliónu lidí, kteří shromáždili na 1,1 miliardy dat o téměř šesti miliónech znečišťovatelích.

Nové statistiky podtrhují, jak urgentně potřebuje Čína vyčistit své vodní toky. Peking odhaduje, že jsou přirozeně schopné absorbovat "pouze" asi sedm miliónů tun odpadu ročně.

Ochránci přírody ale novou zprávu hodnotí pozitivně - pojmenování problému je podle nich prvním nutným krokem ke změně. Konkrétní opatření ale podle nich mohou brzdit místní úřady, které jsou většinou hodnoceny jen podle ekonomických úspěchů. Tvrdší pravidla ochrany životního prostředí by brzdila průmyslový rozvoj.

Z dat rovněž vyplývá, že Čína produkuje mnohem více průmyslového a nebezpečného odpadu, než se dosud uvádělo. V roce 2007 například dosáhl objem pevného průmyslového odpadu (částice z dolů atd.) 49,14 miliónu tun, což je více než trojnásobek původně hlášených hodnot

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů