Čtvrtek, 18. dubna 2024

Tábor zaplatí průzkum skládky, kam má směřovat bahno z Jordánu

Tábor zaplatí průzkum skládky, kam má směřovat bahno z Jordánu

Částku okolo 400 tisíc korun zaplatí město Tábor za průzkum bývalé pískovny Hůrka u Plané nad Lužnicí, kam má směřovat v dalších letech vytěžené bahno z táborské nádrže Jordán.

Radnice tak na své náklady nechá provést v bývalé pískovně geologické a hydrobiologické průzkumy. "Průzkumy si víceméně vyžádali zástupci Plané nad Lužnicí, kteří se obávají, zda není bahno kontaminováno a zda může být ukládáno právě na tuto skládku," řekl tajemník města Lubomír Šrámek.

Táborští zastupitelé schválili před týdnem přijetí 406 milionů evropské dotace. Práce na projektu Obnova Jordánu začnou na jaře. Celkem přijdou náklady na 464 milionů korun. Součástí plánu je i vybudování spodní výpusti Jordánu. Tato nejstarší uměle vytvořená vodní nádrž ve střední Evropě byla naposledy vypuštěna v roce 1830, a to jen částečně.

Celý projekt by měl být dokončen v roce 2014. Odbahnění 250 tisíc kubíků bahna ze dna nádrže, bude ještě předcházet výlov a pyrotechnický průzkum.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů