Čtvrtek, 28. března 2024

Zeleně od základů

Zatímco letadla, těžké nákladní automobily či továrny jsou pro environmentalisty skvělými terči v jejich boji za záchranu planety, svůj díl na produkci skleníkových plynů nesou také budovy, hotely nevyjímaje.

Zeleně od základů

Čtyřiadvacetihodinový provoz sedm dní v týdnu představuje pro životní prostřední skutečnou zátěž. Dopravní prostředky s technologiemi příznivějšími přírodě navíc vznikají každý rok a jejich výměna je reálnější než výstavba nového hotelu - to je záležitost alespoň na 50 či více let. I když hotely životnímu prostředí příliš nepřidají, dobrou zprávou je, že po celém světě existují týmy specialistů zabývajících se výzkumem této problematiky a zlepšením stavu globálního ovzduší.


ZELENÁ PŘÍRUČKA


Jedním z takových specialistů v oblasti cestovního ruchu je také americká konzultantská společnost Horwath HTL. Ta spolu s konzultantskou společností v oblasti turistického designu WATG vytvořila příručku pro tzv. "zelený management" developerských společností zainteresovaných v hotelovém průmyslu. Cílem tohoto návodu je nabídnout praxí prověřené způsoby řešení výstavby a provozu hotelů s ohledem na jejich dlouhodobou udržitelnost.

Projektů týkajících se problematiky ekonomicky a environmentálně příznivého řízení hotelů vzniká celá řada. Např. obě konzultantské společnosti spojily své síly také v závěrečné zprávě o dlouhodobé udržitelnosti hotelového rozvoje. Součástí zprávy je také příloha "Going Green", která se soustředí především na otázku konkrétních způsobů řešení a jejich implementace v praxi. Příručka tematicky pokrývá celý proces výstavby, od určení správné polohy budovy přes architektonické a designérské strategie až k vnitřnímu uspořádání. Součástí jsou i tipy na úsporu energie a vody, správný management dodavatelské sítě, odpadů a tipy, jak do koncepce zapojit také samotné hosty.


PRO DOBRO VŠECH


Jak tedy dosáhnout zamýšlených úspor v energetice každodenního provozu? Není to složité, stačí mít ve správný čas hlavu na správném místě a dodržet pár základních pravidel: Být skutečně obezřetný při výběru stavebního materiálu - už ten umí ušetřit spoustu energie a tím i financí; jednotlivé radiátory vhodně rozmístit v prostoru budovy a využívat přírodní zdroje energie, ať už jde o vytápění, chlazení nebo cirkulaci vzduchu.

V širším měřítku je "zelený management" dobrý nejenom pro naši planetu, ale i pro lidi a také pro zisk jako takový. Jde tedy o jakýsi model win-win-win. Neoficiální zprávy také uvádějí, že tzv. zelené hotely mají daleko zdravější zaměstnance, kteří navíc k firmě svého zaměstnavatele cítí velkou loajalitu a jsou na ni velmi hrdí. To také vysvětluje pevnou morálku zaměstnanců, jejich nižší fluktuaci a naopak vyšší produktivitu práce. K přírodě šetrnější přístup oceňují také samotní hosté; i pro ně má takový hotel větší morální hodnotu. Což zpětně zvyšuje hodnotu hotelu na trhu.


PŘÍKLAD Z PRAXE


Ukázkou, že uvedené principy skutečně v praxi existují a fungují, je komplex luxusních apartmánů označovaných jako Hotel Bardessono s kapacitou 62 pokojů v kalifornském Napa Valley. O vytápění a chlazení pokojů stejně jako o ohřev vody se zde stará 72 geotermálních vřídel spolu s 940 solárními panely upevněnými na rovných střechách jednotlivých ubytovacích jednotek. Na jejich výstavbu bylo použito čistě přírodních a organických materiálů, např. slisovaná zemina spolu s dřevem olivovníků. Venkovní okenní žaluzie jsou regulovány automaticky v závislosti na aktivitě slunečního svitu a teplotě a nainstalovaný systém automaticky vypne všechny elektrické přístroje na pokoji, jakmile jej host opustí.

Hotelový komplex Bardessono vychází přírodě vstříc také svým napojením na síť lokálních dodavatelů a používáním recyklovatelného materiálu. A k tomu všemu navíc nabízí svým hostům to, co každý hotel té nejvyšší kvality: špičkové služby a širokou nabídku trávení volného času. Soukromými masážemi počínaje a půjčením jízdních kol na projížďky po okolí konče.

Tyto fungující příklady z praxe typu kalifornského hotelu Bardessono pak pro všechny ostatní představují hmatatelný příklad, že to skutečně jde.

ZDROJ: HOTEL&SPA MANAGEMENT

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů