Čtvrtek, 28. března 2024

Úřad ombudsmana se zaměří na ovzduší na severu Moravy

Úřad ombudsmana se zaměří na ovzduší na severu Moravy

Dlouhodobě špatným ovzduším na Ostravsku se zabývá i úřad ombudsmana. Dostal řadu stížností od lidí i neziskových organizací.

Zástupkyně veřejného ochránce práv Jitka Seitlová chce prověřit, jestli úřady využívají všech možností, které mají a které by mohly zlepšit ovzduší na Ostravsku. Zaměří se přitom na všechny zdroje znečištění.

"To znamená, na opatření, která byla provedena nebo mohou být provedena v dopravě, i opatření, která se týkají spalování v domácnostech."

"A to těžiště našeho sledování bude určitě zaměřeno na dominantní původce znečištění toho průmyslového charakteru, mezi ně bezesporu patří ArcelorMittal," řekla Seitlová Českému rozhlasu.

Ve večerním pořadu Stalo se dnes zástupkyně ombudsmana také upozornila, že Ostravsko je sociálně velmi slabou oblastí, zejména v příměstské zástavbě. Je proto třeba pomoct tomuto regionu připravit taková opatření, která by kvalitu ovzduší zlepšila, ale zároveň by byla reálná.

Za nejzávažnější na celé situaci Seitlová podle svých slov považuje negativní dopady na zdraví obyvatel.

"Víme z těch studií, které jsou prezentovány, že dochází k tomu, že negativní dopady se odráží právě na zdraví dětí, a to mě nenechává klidnou. Myslím si, že by to nemělo nechávat klidnými ani ministerstva a další ústřední orgány. Vždyť ministerstvo zdravotnictví má bezpochyby také řadu nástrojů, kterými by mohlo okamžitě pomoci," uvedla Jitka Seitlová.

Výsledky svého šetření chce kancelář ombudsmana mít do několika týdnů.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů