Čtvrtek, 28. března 2024

Plzeňská teplárenská zahájila přípravu stavby spalovny. Stát bude do pěti let

Plzeňská teplárenská zahájila přípravu stavby spalovny. Stát bude do pěti let

Plzeňská teplárenská zahájila práce na posudku EIA (vlivu stavby na životní prostředí) pro plánovanou stavbu spalovny komunálního odpadu zhruba za dvě miliardy korun. Materiál vypracuje pražská firma Chemoprag. Spalovna, která má zajistit likvidaci odpadu z oblasti Plzeňska, by měla vzniknout na skládce poblíž Chotíkova do pěti let. ČTK to řekl Tomáš Drápela, šéf městské teplárny, která největší skládku v Plzeňském kraji spravuje.

"Chemoprag, který s městskou teplárnou spolupracuje už tři roky na různých studiích, má velmi dobré reference z dokončených projektů," řekl ředitel. Studii v hodnotě jednotek milionů korun chce mít plzeňská firma co nejdříve. "Do roka, maximálně do 1,5 roku, aby nám neutekly evropské peníze," dodal. Program, v němž bude šest miliard korun, bude vyhlášen v březnu. Přihlásí se tam Plzeň a Karviná, které jsou nejdále, spalovny se ale nyní připravují i v dalších městech. Firmy mohou získat až 40 procent nákladů, kraje a města by dostaly víc.

"Naše zadání je zpracovávat 60.000 tun odpadu ročně, což je Plzeň a nejbližší okolí. Na to je zpracovávána EIA," uvedl ředitel. Do projektu ale nyní začíná aktivně vstupovat Plzeňský kraj, a tak není vyloučeno rozšíření nebo úprava kapacity spalovny.

"S plzeňským primátorem jsme objížděli starosty a chystáme čtyřdohodu mezi krajem, Plzní, teplárnou a Sdružením měst a obcí Plzeňského kraje," řekl krajský radní pro životní prostředí Petr Smutný. Sdružení už ji schválilo, kraj zřejmě příští týden a město první týden v březnu. Kraj dále zadá a zaplatí studii, která řekne, kolik odpadů a odkud může do spalovny směřovat. Bude hotová do šesti měsíců a podle ní by se měl změnit krajský plán odpadového hospodářství.

Smutný potvrdil, že EU ani kraj nechce, aby se odpadem zahlcovaly skládky. "Ministerstvo také změnilo náhled a peníze bude dávat i na stavby spaloven," dodal. EU i všeobecné povědomí se podle Drápely po několika letech opět vrací k termickému využití odpadů jako dobré suroviny. Plzeň navíc palivo, tedy zdroj energie, potřebuje, protože neumí dlouhodobě zajistit dostatek uhlí. Po zprovoznění spalovny by teplárna mohla nahradit až 15 procent uhlí. K tomu by spalovala 15 procent biomasy. "Další energeticky zajímavou komoditou je pivovarské mláto. S Prazdrojem vznikl společný projekční tým," dodal ředitel.

O finální technologii spalovny není rozhodnuto. Teprve její dodavatel se zaváže ke konkrétním parametrům. Investor má pouze studii proveditelnosti, která doporučila roštovou spalovnu s roční kapacitou 60.000 až 100.000 tun odpadu za 2,5 miliardy Kč používanou v Evropě. "Když vyděláme peníze za teplo a elektřinu, tak budou lidé platit méně za popelnice," řekl Drápela. Zpracovaná tuna ve spalovně přijde na 2500 až 3000 Kč, což prý bude velmi dobrá cena, protože poplatky za ukládání na skládce by měly v roce 2016 vzrůst až na šestinásobek, tedy 6000 Kč/t. Spalovna nebude významným byznysem, má pouze mírně vydělávat.

Václav Prokš
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů