Středa, 24. dubna 2024

Na jihu Čech zbývá zlikvidovat asi třetinu ekologických zátěží

Na jihu Čech zbývá zlikvidovat asi třetinu ekologických zátěží

České Budějovice - Na jihu Čech zbývá odstranit ještě asi třetinu starých ekologických zátěží. Česká inspekce životního prostředí jich teď eviduje celkem 27. Loni na nich provedla 39 kontrol. Ty nejzávažnější, ke kterým patří chemická úpravna a odkaliště Diamo Mydlovary či areál někdejších Jihočeských dřevařských závodů v Soběslavi i znečištěný areál Jihočeské plynárenské, jsou sledovány čtyřikrát ročně, řekla dnes ČTK mluvčí inspekce Ivana Awwadová.

Podle mluvčí Jihočeského kraje Kateřiny Koželuhové celkové náklady na likvidaci starých ekologických zátěží nejsou vyčíslené. "Známé jsou třeba u deseti lokalit, kde v současné době sanace už probíhá, nebo kde se připravuje žádost o peníze z operačního programu Životní prostředí. Na ty je zapotřebí 3,977 miliardy korun," řekla mluvčí ČTK.

V programu Životní prostředí zatím z Jihočeského kraje uspěli čtyři žadatelé. Jako první to byl státní podnik Diamo na sanaci a rekultivaci staré ekologické zátěže v lokalitě Mydlovary na Českobudějovicku. Fyzicky začala loni v lednu bouráním vědeckotechnického pavilonu a mlýnice. Projekt za 575 milionů korun, který z 85 procent uhradí dotace, bude podle správce stavby ukončen letos v říjnu. V úpravně se v letech 1962 až 1991 zpracovalo na 17 milionů tun horniny, ze které se získalo přes 28 500 tun uranu. Po úpravě zůstalo 36 milionů tun kalů. Odpad leží na celkem 270 hektarech. Látky negativně ovlivňují ovzduší i podzemní vody.

Druhým úspěšným žadatelem bylo město České Budějovice, které získalo šest milionů korun na rekultivaci skládky Žákův lom v Hosíně. Od roku 1984 tam byly vyvezeny stovky tun průmyslových a komunálních odpadů. Starou ekologickou zátěží byla zasažena téměř hektarová lokalita v lese, ležící několik desítek metrů od kostela v Hosíně. Celý pozemek byl už zatravněn a částečně osázen dřevinami. Lokalitu nyní musí město 30 let monitorovat, řekla ČTK mluvčí magistrátu Jitka Welzlová.

Obec Bošice na Prachaticku zase získala dotaci na analýzu rizika skládky ve staré úvozové cestě, na kterou dostala přes 900 000 korun. Teď může podle starosty Jiřího Rohlíka skládku překrýt jílovou vrstvou a zatravnit. Podle výsledků analýzy totiž uložené komunální odpady nijak životní prostředí neohrožují.

Dosud posledním úspěšným žadatelem byl městský úřad Strakonice, který získal skoro 22 milionů korun na sanaci podzemních prostor hradu. Dodavatele prací chce město vybrat 15. dubna. Bude mít za úkol vytěžit a zlikvidovat 490 tun nebezpečných odpadů z podzemních sklepních prostor zahradního domku u západní brány hradu. Nalézal se v něm v minulosti sklad agrochemikálií. Domek byl v roce 2006 zrekonstruován, teď by provozovatelé rádi zpřístupnili i jeho poměrně rozsáhlé podzemí.

"V minulosti zde podnik ZZN skladoval různé chemické přípravky a agrochemikálie, například mořidla a pesticidy. Podle svědků i chemikálie na bázi DDT," řekla ČTK Věra Samková z odboru regionálního rozvoje města. Půda znečištěná arzenem i rtutí bude vytěžena až na skalní podloží.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů