Pátek, 29. března 2024

British Airways budou kupovat biopalivo z odpadků

British Airways budou kupovat biopalivo z odpadků

Britská letecká společnost British Airways bude nakupovat malou část pohonných hmot pro svá letadla od amerického výrobce Solena Group, který bude pohonné hmoty produkovat z městského odpadu. Závod, který bude zpracovávat palivo z odpadků, má být umístěn blízko Londýna a zahájí produkci v roce 2014.

British Airways budou kupovat veškeré pohonné hmoty, které bude firma schopna vyrobit. Solena uvedla, že by nová továrna měla být schopná přeměnit ročně až 500 tisíc tun odpadků na 16 milionů galonů (72,7 milionu litrů) zelených pohonných hmot.

Mluvčí aerolinek se odmítl vyjádřit k hodnotě kontraktu. Dodal, že plánovaný objem použitého biopaliva bude odpovídat asi dvěma procentům paliva potřebného pro provoz aerolinek na letišti Heathrow. Cílem British Airways je, aby do roku 2050 byl podíl biopaliva z odpadků na celkové spotřebě deset procent.

List Guardian však uvedl, že dohodu musí ještě schválit letecký regulační úřad. Ten plánuje sérii testů, aby zajistil, že biopalivo neohrozí bezpečnost a výkon letadel.

Mluvčí dodal, že pro aerolinky je bezpečnost nejvyšší prioritou. Biopalivo, které plánují aerolinky používat, však podle něj má již certifikát z USA, podle kterého může být smícháno s leteckým palivem v poměru až 50 na 50. Aerolinky proto čekají, že britské úřady jeho používání rovněž schválí, napsala agentura Reuters.

Pokud se městské odpadky uloží na skládce, mohou vypouštět škodlivý metan. Podle firem je proto pro životní prostředí lepší, když se odpadky přemění na kapalné palivo, a to se nechá spálit. Při výrobě leteckého paliva se nejprve musí odpadky přeměnit na tzv. syntézní plyn, který je poté prostřednictvím Fischerova-Tropschova procesu přeměněn na kapalné palivo. British Airways se odvolávají na odhady výzkumů, podle kterých každý rok obyvatelé Londýna vyprodukují téměř tři miliony tun organického odpadu, hlavně z potravin. .

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů