Sobota, 27. dubna 2024

ČEZ připravuje 2 obří solární elektrárny

ČEZ připravuje 2 obří solární elektrárny

Že se na solární energii dají vydělat miliardy korun, došlo polostátní firmě ČEZ relativně pozdě. Stačí se podívat na její fotovoltaické portfolio: gigant provozuje všeho všudy tři solární elektrárny, dvě z nich, v Přelouči a v Hrušovanech nad Jevišovkou, se rozjely teprve loni.

Nebude ale trvat dlouho a ČEZ se stane i solárním lídrem. Chystá totiž minimálně dva projekty, které svou velikostí přesahují české hranice. Jedním je sluneční elektrárna u jihočeského Ševětína, která má mít rozlohu asi 80 fotbalových hřišť. Druhým pak solární park v bývalém vojenském prostoru Mladá u středočeských Milovic - elektrárna bude mít 150 hektarů a má být největší svého druhu ve střední Evropě.


Milovický projekt pod ČEZ teprve přejde, firma jej odkoupí od společnosti Mladá RP, která zakázku na využití někdejšího areálu sovětských vojsk vyhrála. Náklady půjdou do patnácti miliard korun, kromě tisíců solárních článků u Nymburka vznikne také vědeckotechnický park s veřejným sportovištěm. V Milovicích přitom z energetických plánů nejsou nadšeni, protože jim přinesou jen asi 150 pracovních míst, což vzhledem k rozloze elektrárny není mnoho.

Emoce vzbuzuje také ševětínský "sluneční plán". Proti tomu zase bojují, tak trochu paradoxně, ekologové. "Ničí to ráz krajiny," tvrdí aktivistka Dagmar Kjučuková. Podobné obří areály by se prý měly stavět například v bývalých průmyslových objektech, takzvaných brownfields.

Ševětínská elektrárna by měla být dostavěna na začátku příštího roku, její výkon bude 30 megawattů. Milovice by mohly být dvakrát tak výkonné. "Výstavba solárních elektráren je součástí našeho závazku investovat do roku 2020 třicet miliard korun do obnovitelných zdrojů," řekl k tomu už dříve mluvčí ČEZ pro alternativní zdroje Martin Schreier.

Čím to ale, že ještě před pár lety polostátní kolos "solár" odmítal? Především výrazně klesla cena fotovoltaiky. Se štědrýmí státními dotacemi se náklady vrátí za pár let.

AUTOR: Luboš Kreč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů