Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Salon vín, nejvyšší soutěž vín v České republice, vyhlásil své vítěze.
Z "EKOvín" uspělo a do stovky vín letošního ročníku se dostalo následující:
Laurot 2007
pozdní sběr
Vinselekt Michlovský
Obec: Břeclav
Trať: Prostřední čtvrtky
Cena: 299 Kč
Buketnost peckového ovoce a švest­kových povidel je v chuti tohoto vína dotvářena harmonií ostružin a červeného rybízu. Chuť vína je obohacena o příjemně dubové čokoládové tóny s jemnými a struk­turovanými tříslovinami v závěru. Lze podávat k srnčí paštice s brusinkovou pěno, výborně doplní také halušky s uzeným masem a brynzou. Hrozny jsou pěstovány a zpracovány systémem ekologického zemědělství.

Spolecnost CEPS, ktera ma na starosti site vysokeho napeti, oznamila strasnou spravu. Ceske rozvody pry neunesou pribyvani vetrnych a solarnich elektraren, takze musi prestat s jejich pripojovanim. Fyzikalni zakony to udajne nedovoluji.
Takze jsou dve moznosti. Bud pro CEPS plati jine fyzikalni zakony nez v Dansku, Nemecku, Spanelsku a jinde, kde maji ciste energetiky mnohem vice nez my. Nebo proste zaspali. Be je spravne. Problem neni ve vetrnych turbinach a solarnich panelech, nybrz v tom, ze se na ne zapomneli pripravit. Jakym tempem bude zelenych elektraren pribyvat, bylo rozhodnuto uz pred sedmi lety. (Presneji receno: ono jich melo pribyvat jeste o petinu rychleji, nez se nakonec podarilo.) Jenomze CEPS spal, nyni se probudil a s hruzou zjistil, ze na rozdil od svych kolegu v cizine na novy trend nepripravil rozvodne site. Takze resenim neni sabotovat cisty hi-tech, nybrz skoncit s hysterii a zacit pracovat.

ODS: "Chceme, aby ČR ... vstoupila do klubu 20 nejkonkurenceschopnějších ekonomik světa," dala si ODS ambiciózní cíl. Cesta k němu vede mimo jiné přes masivní investice do ekologie. Ekonomická recese totiž prý ukázala, že "green economy" roste nehledě na krizi. "Ekoprůmysl bude výhodnou exportní příležitostí," zmiňuje se ve Vizi 2020. Konkrétně zmiňuje například podporu rozvoje elektromobilů.
Vzhledem k "zelenání" ODS je paradoxní, že by mělo zaniknout ministerstvo životního prostředí - stalo by se součástí megaúřadu, jenž by zastřešoval agendu resortů zemědělství, místního rozvoje a ekologie. "Tento bod bude ale ještě předmětem diskuse uvnitř ODS. Nepanuje na to úplně jasný názor," řekl HN jeden ze členů širšího vedení strany, který ale nechtěl být jmenován.

Politika praktikovaná v Evropské unii i ve Spojených státech bude přímo zvyšovat ceny kukuřice a rostlinných olejů, nejčastějších surovin pro výrobu bionafty a bioetanolu, a nepřímo pak bude působit na růst dalších komodit - říká zpráva Organizace OSN pro výživu a zemědělství

Ekologičtí aktivisté z americké skupiny Sea Shepherd znovu zaútočili lahvemi s kyselinou máselnou a paintballovými kuličkami na loď japonských velrybářů v antarktických vodách. Japonci na jejich útok reagovali střelbou z vodních děl. Japonci označili akci ekologů za nebezpečnou a násilnou. Aktivisté zase uvedli, že zkrátka dělají to, co je nutné k ochraně velryb. Japonsko jich totiž v antarktických vodách uloví každoročně stovky.

Ekologické organizace požadují odvolání představenstva provozovatele přenosové sítě ČEPS, na jehož výzvu distribuční firmy pozastavily připojování obnovitelných zdrojů energie. Státem vlastněný podnik podle nich selhal, ačkoliv na přípravu soustavy prý měl sedm let. Podle ČEPS je však struktura tuzemské přenosové soustavy dostatečná. ČEPS zdůvodňuje svou výzvu pozastavit vydávání kladných odpovědí na připojení obnovitelných zdrojů nedostatkem takzvaných podpůrných služeb. "Pokud nedojde k dohodě, nebude dostatek elektráren s dostatkem výkonu pro regulaci kolísání výroby fotovoltaických elektráren a tyto zdroje budou muset být omezovány," dodala. ČEPS musí ze zákona zajistit bezpečný a spolehlivý provoz přenosové soustavy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů