Čtvrtek, 28. března 2024

Jihočeši jsou v čerpání dotací na ekologii nadprůměrně úspěšní

Jihočeši jsou v čerpání dotací na ekologii nadprůměrně úspěšní

České Budějovice - Žadatelé z Jihočeského kraje získali za dva roky existence operačního programu Životní prostředí na 298 projektů přes 3,8 miliardy korun, přičemž krajský průměr činí téměř 3,5 miliardy. ČTK to dnes řekla mluvčí Státního fondu životního prostředí (SFŽP) ČR Lenka Brandtová. Nejvíce projektů na jihu Čech získalo podporu na Českobudějovicku, a to 64, nejméně jich bylo na Prachaticku, a to jen 29. Největší suma peněz ale poplyne na Táborsko, nejnižší na Písecko.

Jedním z úspěšných žadatelů byl třeba Jihočeský kraj s plánem na snížení energetické náročnosti školských zařízení ve Volyni na Strakonicku. Díky evropské dotaci 85,5 milionu korun byl ve městě vybudován centrální zdroj na spalování biomasy a zrekonstruovány teplovodní rozvody. Většina školských budov pak byla zateplena. "Takto rozsáhlá modernizace povede k výraznému snížení energetické náročnosti objektům," uvedl projektový manažer SFŽP Pavel Jakobe. Projekt za celkem 120,5 milionu korun byl už ukončen.

Státní podnik Diamo získal dotaci na sanaci a rekultivaci staré ekologické zátěže v lokalitě Mydlovary na Českobudějovicku. Fyzicky začala loni v lednu bouráním vědeckotechnického pavilonu a mlýnice. Projekt za 575 milionů korun, který z 85 procent uhradí dotace, bude ukončen letos v říjnu. V úpravně se v letech 1962 až 1991 zpracovalo na 17 milionů tun horniny, ze které se získalo přes 28 500 tun uranu. Po úpravě zůstalo 36 milionů tun kalů. Znečištěno je celkem 270 hektarů.

Operační program Životní prostředí nabízí v letech 2007 až 2013 z evropských fondů přes pět miliard eur (asi 128 miliard korun). Jeho cílem je ochrana a zlepšování kvality životního prostředí. Nabízí podporu v celkem sedmi oblastech. Jsou to třeba projekty na zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní, na zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí, nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží, či omezování průmyslového znečištění i zlepšování stavu přírody a krajiny. Za první dva roky fungování programu bylo v celé České republice podpořeno více než 3000 projektů a celková výše schválené podpory dosáhla 48,3 miliard korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů