Pátek, 19. dubna 2024

Setkání ministra Jana Dusíka se starosty obcí na jižní Moravě k připravovanému vyhlášení CHKO Soutok

Setkání ministra Jana Dusíka se starosty obcí na jižní Moravě k připravovanému vyhlášení CHKO Soutok

Ministr životního prostředí Jan Dusík se v pátek společně s náměstkem Františkem Pelcem setkal se starosty obcí, na jejichž katastrálním území se nachází připravovaná Chráněná krajinná oblast Soutok. Hlavním cílem návštěvy ministra bylo se starosty osobně projednat záměr MŽP vyhlásit v dohledné době CHKO Soutok.

Záměr vyhlásit v oblasti Dolní Moravy velkoplošné chráněné území je připravován a diskutován odbornou veřejností od devadesátých let 20.století. Od roku 2008 však probíhají intenzivní jednání MŽP se zástupci dotčených obcí, jejichž cílem je připravit a předjednat návrh vyhlášení CHKO v takové podobě, aby tento návrh při vlastním schvalování získal dostatečnou podporu. "Dialog se starosty je pro nás důležitý. Starostové obcí dnes vznesli řadu námitek a otázek k záměru vyhlášení chráněné krajinné oblasti, ale slyšeli jsme i kladná stanoviska. Dalším krokem jsou individuální jednání se starosty i intenzivnější kontakt s místní veřejností. Zároveň jsem dnes starostům předal návrh na vyhlášení zvláště chráněného území. Ten mají zástupci obcí nyní možnost prostudovat a především prodiskutovat v rámci zastupitelství či s veřejností. Na jaře bych se rád na jih Moravy vrátil, abych vedl osobně další jednání," komentuje dnešní setkání ministr Dusík.

"Důvodem našeho návrhu vyhlásit Soutok chráněnou krajinnou oblastí není pouze zajištění ochrany Evropsky významné lokality a Ptačí oblasti nacházející se na tomto území, ale i zcela výjimečná přírodní a krajinná hodnota území. Potvrzením její jedinečnosti je skutečnost, že se v roce 2003 stala oblast Soutoku součástí nově vymezené biosférické rezervace Dolní Morava a rozšíření bylo schváleno Výborem Mezinárodní koordinační rady UNESCO", přibližuje důvody pro vyhlášení CHKO Soutok ministr životního prostředí Jan Dusík.

"Významem lze lužní lesy mezi Dyjí a Moravou přirovnat k deštným pralesům, kde ač tvoří pouze sedm procent plochy zeměkoule, žije 60 až 80 procent všech živočišných druhů. V českém a středoevropském měřítku je na tom oblast Soutoku, největší komplex zachovalých lužních lesů ve střední Evropě, podobně. Vyskytuje se zde nejvíce druhů hmyzu, který ke svému životu potřebuje staré stromy. Některé druhy žijí jenom zde, jiné jsou právě na jižní Moravě nejpočetnější," pokračuje náměstek Pelc.

"Z hlediska ochrany přírody se jedná o naprosto klíčové území, které zatím postrádá odpovídající legislativní ochranu. A v zájmu integrity krajiny se ochrana území vyhlášením CHKO jeví jako nejvhodnější," říká náměstek Pelc.

Jedním ze sporných bodů dnešního jednání bylo i zahrnutí Lednicko-Valtického areálu do oblasti chráněného území. Do jaké míry by měl být Lednicko-Valtický areál součástí CHKO a za jakých podmínek je předmětem probíhajících jednání. "Věříme, že se nám podaří najít společnou cestu fungující koexistence těchto dvou chráněných území, tedy kombinaci ochrany kulturních a přírodních hodnot. Právě i díky svým přírodním hodnotám je Lednicko-Valtický areál památkou UNESCO, a je tedy třeba zachovat oba fenomény," říká ministr Dusík.

"Musím zdůraznit, že vyhlášením CHKO se obcím jejich každodenní život téměř nezmění, pro území Dolní Moravy by však vyhlášení znamenalo nejen formální možnost, jak účinně chránit unikátní ekosystém lužního lesa a nivní krajiny, ale i ocenění kvality území a příležitost k rozvoji aktivit turistického ruchu. Nutno dodat, že obcím se také otevřou další možnosti pro čerpání dotací", dodává náměstek Pelc.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů