Pátek, 29. března 2024

Vrchlabí - první chytrý energetický region ČEZ

Vrchlabí - první chytrý energetický region ČEZ

V rámci projektu Futur/e/motion připravuje ČEZ testování a zavádění inteligentních technologií v distribuční síti. Po vyhodnocení množství kritérií firma vybrala pro testování nejmodernějších energetických prvků mikroregion Vrchlabí. Dlouhodobý projekt Smart Region tak vstupuje do své první fáze, a Vrchlabí se tak stane prvním inteligentním regionem na východ od Německa.

Futuremotion neboli Energie zítřka je součástí úsilí o ekologičtější, efektivnější a ekonomičtější výrobu a přenos elektrické energie. Projekt je dlouhodobě zaměřen na testování inteligentních měřidel, nových automatizačních prvků v distribuční síti, připojení rozmanitých výroben elektřiny do sítě a v budoucnu i dobíjecích stanic pro elektromobily.

Rozhodnutí testovat co největší počet moderních technologií v jednom regionu potěšilo i zástupce města. Vrchlabí se tak přidá k regionům v západní Evropě nebo USA, kde takovéto testování probíhá, jako je např. město Boulder v americkém Coloradu, Malaga ve Španělsku, Amsterdam v Holandsku nebo německý Mannheim. Další projekty menšího rozsahu jsou např. ve Španělsku, Řecku a Dánsku.

"Spuštění projektu Smart Region je důležitou součástí evoluční cesty, kterou jsme se vydali po vyhlášení snahy o modernizaci a hledání nových inovací v oblasti energetiky v létě 2009. V tomto energeticky "inteligentním" regionu chceme vyzkoušet jak spolu mohou v malé lokalitě fungovat nejrůznější novinky: chytré měřící systémy v domácnostech, větší počet lokálních výrobních zdrojů včetně obnovitelných, dobíjecí stanice, sloučené výrobny elektřiny a tepla. Cílem je vyzkoušet v menším měřítku, jak inteligentní sítě dokáží napojit a řídit množství prvků ku prospěchu zákazníků a celé sítě," uvedl Milan Špatenka, ředitel rozvoje distribuce společnosti ČEZ

Inteligentní sítě neboli Smart Grids by měly v budoucnu v testovaném regionu a v delším horizontu v celé ČR zajistit např. lepší regulaci špiček spotřeby, rychlejší obnovení dodávky v případech poruch, nebo dokonce i takzvaný ostrovní provoz, který při přerušení důležitého vedení zajistí přepojení menšího regionu přímo na místní výrobní zdroje s vyrovnanou bilancí spotřeby a dodávky elektrické energie..

V současnosti vybírá ČEZ partnera na dodání inteligentních měřících systémů, které budou nainstalovány v první fázi Smart Regionu domácnostem a podnikům, aby mohly začít poskytovat první data v reálném čase o spotřebitelském chování zákazníků v regionu. Podrobnější informace k inteligentním energetickým sítím lze najít na www.futuremotion.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů