Úterý, 16. dubna 2024

Je nutné být velmi ostražitý k zeleným experimentům

Je nutné být velmi ostražitý k zeleným experimentům

Jiří Tutter z Greenpeace (HN 16. 2. 2010) mi potvrzuje starou pravdu - když ti dojdou argumenty, zpochybni osobu protivníka. Lhostejno jak. Asi proto se pan Tutter tak obouvá do premiéra Fischera a ministra Tošovského, kteří si troufli vyjádřit jiný názor, než má on. Přesto bych rád debatu přenesl z osobní do věcné roviny a zeptal se pana Tuttera na následující:

Podle údajů Teplárenského sdružení ČR (tato organizace sdružuje české teplárny a nemá nic společného s Pavlem Tykačem) je na teple z hnědého uhlí závislých zhruba milion českých domácností. Pokud v jedné bydlí v průměru tři lidé, jde bratru skoro o třetinu republiky. Sdružení varuje, že uhlí nelze nahradit biomasou, tolik jí v republice nevyroste, problematická je i náhrada uhlí dováženým zemním plynem. Každopádně obojí by vedlo k minimálně dvojnásobnému růstu cen tepla pro spotřebitele. Toto už však Greenpeace neříká. Jejich receptem je maximální úspora energie, zateplení, pasivní domy atd. Ani toto však nebude zadarmo, má tedy Greenpeace spočítáno, kolik by toto všechno spotřebitele stálo? Kolik bychom zaplatili za růst dovozu plynu z Ruska (odtud dovážíme tři čtvrtiny plynu)? Chceme být ještě víc závislí na nevyzpytatelném Rusku?

Ještě pár čísel. České teplárny dnes ročně spotřebují 6,6 milionu tun hnědého uhlí. Prolomení limitů by prodloužilo těžbu uhlí ve dvou lomech - Bílina a ČSA. Jen lom ČSA dnes těží asi 5 mil. tun uhlí ročně, čili by mohl pokrýt téměř celou potřebu tepláren, zbytek může doplnit biomasa.

Nedělejme si iluze, že povrchová těžba uhlí byla specialitou socialistického Československa, jak se snaží Jiří Tutter naznačit. Zrůdné bylo jen okázalé pohrdání péčí o životní prostředí. Tímto způsobem se dnes těží uhlí i na západ od našich hranic. V Německu dochází kvůli těžbě k přesunu lidských sídel od 30. let 20. století a mají v plánu v tom pokračovat. Jen v Rýnském uhelném revíru přestěhoval koncern RWE 33 000 lidí a asi 50 vesnic. Ovšem funguje tam rozdílný přístup místní vlády a samosprávy - pokud stát řekne, že uhlí potřebuje, dohlédne také na spravedlivé vyrovnání s obyvateli dotčených obcí.

Od jisté doby jsem k zeleným experimentům ostražitý. Kam vedou, ukazuje blamáž s biopalivy, která podporují kácení pralesů a růst cen potravin, anebo nekontrolovaná expanze solárních elektráren v ČR, kde se štědré státní dotace přelévají za souhlasného přikyvování zelených do kapes soukromých investorů.

Ivan Fára, Praha

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů