Středa, 24. dubna 2024

Česká Lípa chystá další rozšíření sběru bioodpadu

Česká Lípa chystá další rozšíření sběru bioodpadu

V minulých dvou letech město pořídilo 500 nádob na tento odpad, v letošním roce objednalo dalších 100 popelnic, aby uspokojilo obyvatele, na něž se zatím nedostalo. Nové nádoby budou stát 80.000 korun, na dalších 800.000 pak přijde svoz a likvidace bioodpadu, který se sváží od 2. dubna do 26. listopadu každý pátek. ČTK to dnes řekla mluvčí městského úřadu Eva Markgrafová.

Bioodpad se v České Lípě třídí do speciálních hnědých nádob o objemu 120 litrů. "Do nádob patří především zbytky ovoce a zeleniny, travní hmota, plevel, listí, malé nebo drcené větve, hobliny a piliny," řekl Milan Blecha z městského úřadu. První hnědé nádoby rozmístila českolipská radnice před dvěma lety v lokalitách Svárov a Holý Vrch. Popelnice dostali majitelé rodinných domů, kteří mají o třídění tohoto odpadu největší zájem. V prvním roce se podařilo svézt téměř 150 tun odpadu. Loni dostali možnost třídit i obyvatelé rodinných domů na Slovance a celkový objem odpadu se zvýšil na 270 tun.

Odpad zpracovává čistírna odpadních vod v České Lípě. Zapojením do projektu získali obyvatelé České Lípy možnost ekologicky vytřídit organický odpad ze svých zahrádek a domácností. Radnice věří, že jeho objem dál poroste. Biologicky rozložitelné odpady totiž tvoří kolem 40 procent hmotnosti komunálních odpadů, zatím ale většinou končí na skládkách a ve spalovnách. Rozšíření projektu by mohlo podle starostky Hany Moudré snížit objem komunálního odpadu, jehož likvidace je podstatně dražší.

V Libereckém kraji není Česká Lípa jediným městem, které bioodpady třídí. Před více než rokem to zavedli například v Semilech, kde se ale naopak zaměřili na sídliště. Tam rozmístili velké kontejnery na bioodpad, obyvatelům rodinných domů nabídla radnice kompostéry. V současné době má v Semilech možnost třídit biologický odpad zhruba polovina obyvatel. "I v letošním roce počítáme s rozšířením, nakoupit chceme další kompostéry," řekl dnes ČTK semilský starosta Jan Farský. Semily také připravují výstavbu kompostárny, žádají na ni dotaci z Operačního programu Životní prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů