Čtvrtek, 28. března 2024

Brusel hodlá navrhnout zákaz obchodu s tuňákem

Brusel hodlá navrhnout zákaz obchodu s tuňákem

Na pokraj vyhynutí přivedla tuňáka jeho popularita v Japonsku, kde je využíván pro přípravu sushi.

Evropská komise včera navrhla, aby během příštího roku začal platit zákaz mezinárodního obchodu s tuňákem obecným, který žije v Atlantiku. Jeho popularita v Japonsku, kde je využívaný zejména pro přípravu sushi, jej přivedla na pokraj vyhynutí kvůli nadměrnému lovu. Japonci jsou přitom za jednu rybu, která může měřit až dva metry a vážit takřka půl tuny, schopni zaplatit i 100 000 dolarů (zhruba 1,9 milionu korun).

O návrhu komise budou jednat členské státy EU, a pokud se dohodnou, budou prosazovat, aby byl zákaz obchodu součástí smlouvy o obchodu s ohroženými druhy živočichů a rostlin CITES, o níž by měly jednat země světa koncem března letošního roku v katarském Dauhá. "Máme odpovědnost vůči budoucím generacím, a pokud hrozí, že navždy vyhyne nějaký druh, musíme přijmout rozhodná opatření. Je naší povinností zachovat náš přírodní kapitál," řekl včera eurokomisař pro životní prostředí Janez Potočnik.

Podle vědců stav tuňáka obecného za posledních 40 let klesl o 80 procent na 3,2 milionu kusů. Z velké části za to může i způsob lovu, kdy rybáři tuňáky loví v době, kdy se shlukují ke krmení, což devastuje jejich populaci.

Zákaz mezinárodního obchodu má v EU velkou šanci uspět. Většina ze 27 členských států jej podporuje, proti je podle diplomatických zdrojů již jen Kypr a Malta. Daleko složitější situace ale panuje na mezinárodní scéně. Dá se očekávat velký odpor Japonska, které může na svoji stranu "přetáhnout" i další rybářské země. Pro odsouhlasení zákazu je přitom třeba souhlas dvou třetin ze 175 států světa.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů