Středa, 24. dubna 2024

Obří skládka u Cehnic se stává minulostí

Obří skládka u Cehnic se stává minulostí

Strakonicko - U Cehnic na Strakonicku konečně mizí nebezpečná obří skládka, která doteď bránila rekonstrukci protrženého rybníka nad obcí. Nikdo na opravu nechtěl dát peníze, dokud nebude stará ekologická zátěž ze břehu pryč. Místní se přitom šest let báli každého deště. Teď jsou k opravě o krok blíž. Kraj a pozemkový fond totiž zaplatí likvidaci tisíce tun nebezpečných materiálů. Přijde to na 20 milionů korun.

Ledničky, pračky, kočárky, suť i pneumatiky lze nalézt na cehnické skládce. Denně odsud auta nyní odvážejí až 800 tun odpadu. Zástupce firmy likvidující skládku Naděžda Zamrazilová doplnila, že dosud bylo odvezeno 11 tisíc tun tříděného odpadu.

Z podloží odebírají experti vzorky. Znečištění spodních vod nezaznamenali, jak potvrdil Josef Makal z technického dozoru. Skládka vznikla v 80. letech. Postupně se sunula do míst, kde bývala vodní plocha. Jediným řešením byla její likvidace, šest let o to zastupitelé usilovali. Starostka Cehnic Helena Sosnová hovořila o znatelné úlevě místních obyvatel.

Rybník Křtí je ukryt pod nánosy bahna Rybník Křtí je ukryt pod nánosy bahna Až bude skládka kompletně zlikvidována, dojde k rekonstrukci dvouhektarového rybníka Křtí, který dnes vypadá tak, že rákosím si razí cestu jen potok a všude kolem jsou nánosy bahna. "Ještě letos chceme usilovat o odbahnění," prozradil radní Jihočeského kraje Karel Vlasák (ODS).

Právě protržený rybník ohrožoval Cehnice - nezachytil žádnou vodu a povodeň se pak valila přímo do obce. Než bude hráz opravena, musí ochránit domy alespoň provizorní opěrná zeď.

Video: Reportáž Aleše Hazuky naleznete na www.ct24.cz

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů