Čtvrtek, 28. března 2024

Cesta k účinnější celosvětové kontrole chemických látek a nebezpečných odpadů je volná

Cesta k účinnější celosvětové kontrole chemických látek a nebezpečných odpadů je volná

Včera skončilo na Bali simultánní zvláštní zasedání tří smluv zaměřených na chemické látky a odpady: Basilejské úmluvy o kontrole pohybu nebezpečných odpadů přes hranice států a jejich zneškodňování, Rotterdamské úmluvy o postupu předchozího souhlasu pro určité nebezpečné chemické látky a pesticidy v mezinárodním obchodu a Stockholmské úmluvy o perzistentních organických polutantech.

"Jsem rád, ze více než tříletý maratón jednání o koordinaci naplňování těchto úmluv byl završen úspěchem. Správné nakládání s chemickými látkami a odpady je velmi důležité pro zdraví nás všech; pozornost mezinárodního společenství si nežádá pouze změna klimatu", říká náměstek ministra životního prostředí Karel Bláha, vedoucí delegace České republiky a viceprezident Stockholmské úmluvy.

Ochrany lidského zdraví a životního prostředí lze dosáhnout efektivněji, pokud budou státy, které smlouvy ratifikovaly, pracovat na jejich naplnění společně, a to jak na národní, tak na regionální a globální úrovni. Diky rozhodnutím přijatým na Bali se uspoří prostředky vynakládané na administrativu a budou se moci přesunout na podporu praktického naplňování smluv. Státy se shodly na trvalých změnách ve struktuře sekretariátů smluv, jež přinesou kvalitnější služby. Dohodly se také na tom, že operativní provádění smluv bude řídit jeden společný výkonný tajemník. Změna mimo jiné umožní společné plnění úkolů a zajistí jednotné vystupování smluv na mezinárodním poli.

"Věřím, že společný výkonný tajemník bude umět vytvářet povědomí o práci úmluv intenzivněji, než tomu bylo doposud a přiláká tak pozornost donorů, soukromého sektoru a tím i prostředky na praktickou realizaci," říká Karel Bláha.

"Výstup jednání je prvním, ale velmi praktickým důkazem, že efektivnější správa mezinárodních environmentálních otázek, již Česká republika dlouhodobě podporuje, je cestou správným směrem," hodnotí výstupy z jednání ministr životního prostředí Jan Dusík. "Nyní budeme usilovat o to, aby tento příklad efektivnějšího využití finančních prostředků nezůstal ojedinělým."

Právě zahájené zvláštní zasedání Řídící rady Programu OSN pro životní prostředí bude diskutovat o možnostech, jak synergie mezinárodních úmluv k chemickým látkám promítnout i do dalších oblastí, například ochrany biodiverzity.

Pro další informace o dění na Bali můžete prostřednictvím sms kontaktovat kolegyni Kláru Quasnitzovou z odboru mezinárodních vztahů MŽP, tel: 00420 606 623 906.

S pozdravem
Petra Roubíčková
tisková mluvčí

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů