Čtvrtek, 28. března 2024

Domy ze slámy nemají chybu, tvrdí starosta Jindřichovic pod Smrkem Petr Pávek

Domy ze slámy nemají chybu, tvrdí starosta Jindřichovic pod Smrkem Petr Pávek

Jedousov, 24. února 2010 - Přes 200 nízkoenergetických domů z panelů lisovaných ze slámy už stojí po celé republice. Firma Ekopanely CZ z Jedousova na Pardubicku loni vyrobila dalších 100 000 m2 toho stavebního materiálu. Zhruba čtvrtinu vyvezla do Německa, Francie a Nizozemska.

Osm rodinných domů ze slaměných ekopanelů postavila obec Jindřichovice pod Smrkem na Liberecku. "Jsme velmi spokojeni, ten materiál má opravdu velmi dobré izolační vlastnosti. A ve všech ohledech, od samotné jednoduchosti stavby až po užitné vlastnosti, se něco podobného obtížně na našem trhu hledá," tvrdí Petr Pávek starosta Jindřichovi pod Smrkem.
Obec ze slaměných panelů, které jsou lisované pod vysokým tlakem z vláken obilné slámy, postavila osm rodinných domů. "Nechtěli jsme na tomto projektu vydělávat. Domy jsme prodali za 2,5 miliónu korun s tím, že jsme nevydělali ani neprodělali, efekt hledáme v tom, že jsme se rozrostli o nové občany obce," doplňuje starosta Pávek. Noví občané Jindřichovic získali kromě rodinného domu na pozemku o rozloze půl hektaru také bydlení vybavené úsporným tepelným čerpadlem, domovní čističkou odpadních vod a dvojím sociálním zařízením. Podle Pávka toto nadstandardní bydlení lze za vynaloženou investici z jiného stavebního materiálu jen těžko pořídit.



Společnost Ekopanely CZ Jedousov ročně zpracuje zhruba 19.000 balíků slámy na ekopanely. "Jedná se zhruba o 5.700 tun kvalitní slámy," přibližuje jednatel firmy Jan Bareš. Firma vyrábí panely šíře 1200 nebo 800 mm na dvou linkách, které jsou výsledkem vlastního vývoje. Kromě výstavby plnohodnotných rodinných domů jsou panely používány jako náhrada sádrokartonu při půdních vestavbách nebo změnách dispozice bytů.
"Naše loňská produkce byla 100.000 m2 panelů. V meziročním srovnání je to mírný pokles, ale letošní rok začíná oživující se poptávkou. Předpokládáme, že letos se z našich panelů postaví kolem 40 rodinných domů a růst produkce nám pomůže s investicemi do dalšího vývoje", říká Bareš.
Firma vyvíjí sendvičovou stavbu drobných zahradních domků a garáží, kterou si zákazník bude moci koupit jako skládačku a sám podle jednoduchého návodu postavit. "Tak jako Ikea prodává nábytek v kartonech, chtěli bychom nabídnout zahradní domky a garáže zabalené v kartonu přímo na prodejně. Vývoj ještě čeká důležitá certifikace těchto výrobků," upřesňuje Bareš.
Ekologický stavební materiál a jeho využití bude firma prezentovat na konci února na pražském veletrhu Dřevostavby.

Tiskovou zprávu zpracoval:
M. Němec
Tel.: 495 408 399
Mob.: 777870563

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů