Sobota, 20. dubna 2024

United Energy chce stavět v Mostě spalovnu

United Energy chce stavět v Mostě spalovnu

Pokud získá včechna povolení, chtěla by firma provoz za až 3,5 miliardy korun zprovoznit v roce 2015.

Společnost United Energy, která v Mostě vyrábí teplo a elektrickou energii, chce vybudovat ve svém areálu spalovnu komunálního odpadu. Se zprovozněním zařízení projekt počítá v roce 2015. Cílem je mimo jiné i využití energetického potenciálu odpadů při kombinované výrobě tepla a elektřiny.

United Energy nabízí městům a obcím nižší cenu za likvidaci směsného komunálního odpadu. Vedení sedmdesátitisícového Mostu o této možnosti uvažuje. Nejprve je ale podle primátora Vlastimila Vozky nutné posoudit vliv spalovny na životní prostředí a splnit ekologické předpisy.

Náklady na vybudování spalovny dosáhnou podle zvolené varianty 2,2 až 3,5 miliardy korun.

"O kapacitě se rozhodne po stanovení disponibilního množství odpadu pro jeho energetické využití včetně efektivní dojezdové vzdálenosti do Komořan. Uvažujeme o dvou variantách, a to zpracování buď 100 tisíc, či 150 tisíc tun odpadu ročně. Zhruba stejné množství fosilních paliv bychom pak ušetřili," uvedla mluvčí United Energy Miloslava Kučerová.

V Česku bylo podle ní za posledních deset let uvedeno do provozu pouze jedno nové zařízení na energetické využívání odpadů, a to v Liberci.

"Nedůvěra k výstavbě obdobných zařízení vyplývá z neopodstatněných mýtů, že spalovna znečišťuje prostředí nebezpečnými zplodinami. Jde však o prokazatelně pozitivní zařízení, neboť získává energii ze zbytkového odpadu, který už se jinak využít nedá. Je navíc vybaveno vysoce výkonným filtračním zařízením," doplnila.

S tím ale nesouhlasí Jan Rovenský z Greenpeace ČR. "Jsme zásadně proti spalovnám komunálního odpadu, produkují ve srovnání s ostatními zdroji nesrovnatelně více karcinogenních chlorovaných uhlovodíků. Mnohem rozumnější je vytřídění papíru, skla, plastů a biomasy, které se dají zpracovat a využít mnohem lépe. Není ani pravda, že objem spáleného odpadu ušetří stejné množství uhlí," řekl.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů