Čtvrtek, 25. dubna 2024

Teplárnám se vzdalují bezplatné povolenky

Teplárnám se vzdalují bezplatné povolenky

Když teplárny nepředloží včas plány investic, hrozí zdražení tepla. Prodloužení lhůty pro získání povolenek zdarma zadrhává.

Menším teplárnám se pomalu zavírá šance získat po roce 2013 výměnou za investice do modernizace emisní povolenky zdarma. Velká část z nich nestihne předložit do konce března investiční plány. O této podmínce se teplárny dozvěděly loni v létě. A úprava zákona, která měla lhůtu prodloužit do konce června, je kvůli zablokované sněmovně v nedohlednu. Výsledkem tak může být skokové zdražení tepla v některých městech.

"Je to šibeniční termín a v tak malém počtu kompetentních lidí, který máme, to nemůžeme stihnout. Každý měsíc je pro nás rozhodující," říká šéf jedné z malých výtopen, který ale nechce zveřejnit své jméno. A podobná situace je podle informací HN i v několika dalších městech. Jde přitom často vysloužilé výtopny, kde se zatápí i pod téměř třicet let starými kotly a které by modernizaci potřebovaly jako sůl. Jenže šibeniční termín nestihnou - podle platného zákona musejí předložit své zelené projekty do konce března a polovinu peněz utratit do konce příštího roku.

Modernizaci tak provedou později, ale povolenky na vypouštění škodlivých emisí si stejně budou muset nakoupit v aukcích. Ve srovnání s velkými teplárnami, které plán předloží, tak budou v nevýhodě.

"Máme již připraven plán všech investic do modernizace, diverzifikace zdrojů, snižování emisí a zátěže životního prostředí. Plán ještě musí schválit orgány společnosti, ale do konce března předložíme plán na ministerstvo životního prostředí," říká mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. ČEZ dodává teplo ve více než deseti městech, kde má své elektrárny.

"Ani velkým zdrojům ale není ten současný termín příliš po vůli, je pro ně ale schůdnější to připravit," dodává Tomáš Drápela, šéf Plzeňské teplárenské.

Senátoři přitom už loni v září připravili návrh zákona, který podmínky pro získání bezplatných povolenek zmírňuje. Výrobcům dává na předložení projektů k dobru o tři měsíce víc. Navíc tento návrh vypustil podmínku proinvestování poloviny hodnoty projektu do určitého data. Jenže poslanci dali senátní návrh úplně k ledu. Úprava se stala součástí zákona, který má nařídit leteckým firmám kupovat emisní povolenky. Jenže zatím není jisté, kdy o ní budou poslanci jednat.

Situaci tepláren ale může zkomplikovat ještě jedna skutečnost. Bezplatné povolenky totiž zřejmě nebudou moci čerpat ty zdroje, které dostaly příspěvek na investice z evropských fondů nebo jiných veřejných zdrojů. Stojí tak před rozhodnutím, zda dotace odmítnout, nebo oželet bezplatné povolenky po roce 2013.

Možnost přidělovat část emisních povolenek výrobcům proudu i po roce 2013 bezplatně si Češi vybojovali předloni při projednávání energeticko-klimatického balíčku v unii. Zatímco na západě Evropy budou energetické zdroje kupovat všechny povolenky už v roce 2013, v Česku to má být až o sedm let později. V současnosti jsou povolenky přidělovány v určitém objemu zdarma, podniky je nakupují, jen když tento objem překročí.

Škodlivé emise

80,4 milionu tun oxidu uhličitého (CO2) vypustily české podniky do ovzduší v roce 2008. Je to meziročně o 8,5 procenta méně.

400 českých podniků je zapojeno do systému emisních povolenek. Nyní je mají zdarma, po roce 2013 je budou muset kupovat.

30 eur je odhadovaná cena povolenky na vypuštění jedné tuny CO2 v roce 2013. Současná cena je necelých 15 eur.

AUTOR: Martin Petříček
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů