Středa, 24. dubna 2024

Hromadu odpadu ve Vrbičanech skryje zeleň

Hromadu odpadu ve Vrbičanech skryje zeleň

Chemikálie i další odpad zůstanou hluboko pod zemí, na povrchu se zazelenají stromy. Skládka ve Vrbičanech prochází rekultivací. Hotovo by mělo být do konce letošního roku.

Sedmnáctiletá skládka se uzavře
Vrbičanský starosta Josef Henych se na konec rekultivačních prací těší. Skládka společnosti Eurosup leží na obecním pozemku již od roku 1993. Ukládání odpadů, z velké části také nebezpečných, zde bylo ukončeno 31. 10. 2007. Od té doby skládku pouze vyrovnávají a v rámci rekultivace sem navážejí zeminu a suť pro vyrovnání povrchu. "Budu opravdu rád, až rekultivace skončí," říká starosta. Dodává, že práce by měly spět k položení folie na povrch skládky. Odpad se uzavře mezi folie a zůstane tak uložen v jakémsi obrovském vaku.

Do konce roku bude vše hotové
Prokuristka společnosti Eurosup Taťána Dytrychová přiblížila, v jaké fázi se nyní rekultivace nachází. "V současnosti probíhá vyrovnávání vrstev, aby se skládka srovnala. Koncem dubna by měla přijít na řadu technická rekultivace. Celkově bychom chtěli být hotovi do konce letošního roku," uvedla Dytrychová.

Z pozemku pod skládkou platí společnost obci pronájem, je tedy také v zájmu Eurosupu skončit s rekultivací co nejdříve.

Zhruba před rokem dostala společnost Eurosup od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) milionovou pokutu za porušení provozního řádu skládky. Došlo zde také k několika požárům. Dytrychová včera uvedla, že se společnost proti rozhodnutí odvolala a v současnosti probíhá přezkumné řízení.
Pravidelné kontroly skládky provádí ČIŽP, která také může udělovat pokuty, a Krajský úřad Ústeckého kraje.

Předmětem kontroly ze strany krajského úřadu byla podle krajské tiskové mluvčí Magdaleny Hanáčkové především kontrola odpadů uložených na skládku. V souvislosti se zjištěnou kontaminací podzemních vod zejména chloridy, sledoval úřad i kvalitu podzemních vod, v okolí skládky.

I po skončení rekultivace bude muset být skládka dále kontrolována. Dytrychová upřesnila, že se tak bude dít po dobu minimálně 30 let. Krajský úřad svůj zájem zaměří na vliv na životní prostředí.

"Předmětem našeho zájmu bude nadále hlavně vliv uzavřené skládky na životní prostředí, zejména jakost podzemních vod. Provozovatel je i po ukončení skládkování povinen monitorovat pro krajský úřad vliv skládky na životní prostředí. Zejména jakost povrchových vod. Zprávu pak musí pravidelně předkládat krajskému úřadu," uvedla Hanáčková s tím, že poslední zpráva byla předložena v lednu a v současné době je předmětem posouzení.

Eurosup má povinnost krajskému úřadu nahlásit také jakýkoliv nestandardní je na skládce. Život a další osud skládky zajímá také odbor životního prostředí lovosické radnice.

"O činnosti víme, máme doklady o tom, co a jakým způsobem se na skládce ukládalo a ukládá," potvrdil Karel Riedl, který má na starost odpadové hospodářství. Odbor je o důležitých skutečnostech informován nejen krajským úřadem, ale také samotnou společností Eurosup.

Vrbičanská skládky se právě nyní rychle mění. Její část je již srovnaná do mohyly a na zbytku hromady odpadků přejíždí těžká technika. Samotný odpad zavážejí zeminou a sutí. V neupravené části je dřevěnými značkami vytyčena výška, do které bude sahat povrch skládky.

Vše musí probíhat přesně podle projektu. Po ukončení technické rekultivace přijde na řadu biologická. Skládku pokryje zeleň. Areál tak více splyne s přírodou. Ovšem zůstane i nadále oplocený.

Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů