Pátek, 29. března 2024

ČEZ letos státu 'pomůže' 45 miliardami korun

ČEZ letos státu 'pomůže' 45 miliardami korun

Národní šampion, energetický gigant ČEZ, pokořil další rekord v zisku - loni vydělal 51,9 miliardy korun. Na velkou část z těchto peněz se už třesou politici. Jen dividenda vylepší příjmy rozpočtu nejméně o 20,7 miliardy, další miliardy do státní kasy zaplatí ČEZ na daních z příjmu.

Celkem půjde zhruba o 45 miliard, i přesto, že letos má ČEZ vydělat o desetinu méně než loni. "V tomto roce totiž pocítíme plný dopad finanční krize," říká šéf ČEZ Martin Roman. Půjde však jen o přechodný propad. Oživení na trhu by mohlo ČEZ nastartovat k opětovnému vzestupu zisků. Analytici proto nezatracují akcie firmy a věští, že letos by mohly stoupnout až o 15 procent.

Tři měsíce před volbami se navíc diskutuje o tom, jak peníze z dividendy ČEZ utratit. Sociální demokraté z nich chtějí přilepšit důchodcům mimořádným příspěvkem 2400 korun. Takzvané třinácté důchody by měly vyjít na pět až sedm miliard korun. "Vyplacení mimořádného důchodu v letošním roce z dividend polostátních firem zůstane naší prioritou i po volbách," řekl HN místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Ministerstvo financí se ale brání. Peníze jdou na zvláštní účet mimo rozpočet a zákon určuje, co se z nich má platit. "Třinácté důchody z dividendy jsou populistický krok. Stát musí z těchto peněz platit například ekologické škody, jdou z toho dotace na dopravní infrastrukturu," říká mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Utrácení peněz z dividendy nechce ani ODS. "Jsou vedle některých investic určené pro účely důchodové reformy," uvádí místopředseda ODS Petr Nečas.

AUTOR: Martin Petříček
AUTOR: Jana Sotonová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů