Pátek, 26. dubna 2024

Zpravodaj Permalotu

Pro ty, kteří se zajímají o permakulturní design, přírodní stavitelství...

Zpravodaj Permalotu

Milí příznivci,

rok 2009 byl pro nás dalším z rušných roků. Něco z toho nejdůležitějšího, co se během něj událo, najdete dále: hostili jsme množství mini kurzů a stážistů, postavili jsme nosnou konstrukci ze slaměných balíků v Poděbradech. Max byl v Německu na kurzu omítání hlínou, norská grantová agentura nám poskytla finanční podporu na 3 týdenní cestu po Norsku, během níž jsme navštívili školy a ekologické farmy. Byl to rovněž rok, kdy jsme dokončili naši kuchyň a kdy jsme střechu Přírodního domu pokryli solárními kolektory od firmy JH Solar a taškami od firmy Tondach. Max rovněž ukončil své magisterské studium prací, v níž se zabýval tím, zda je možné na Bouzovsku uplatnit koncept tzv. přechodu (Transition). Na 6 týdnů v rámci svých studií, coby člen předsednictva Sítě přírodního stavitelství (Natural Building Network) utekl do USA a obnovil tu své vazby s americkým hnutím přírodního stavitelství. Radka rozběhla své lesní mateřské centrum Rarášci.

Nyní připravujeme náš program na další rok a jelikož doufáme, že Vás tu v letošním roce uvidíme, rádi bychom Vám představili něco z toho nejdůležitějšího z našeho programu.


1) Hlasování: Evropské setkání domů ze slaměných balíků 2011 ... ve Francii či v České republice?

2) Víkendy praktického permakulturního krajinného dyzajnu v květnu

3) Dva nové programy pro dvouměsíční přírodně stavitelské a permakulturní pobytové stáže

4) Dílna zaměřená na raketová akumulační kamna v květnu

5) Dílna zaměřená na finská akumulační kamna v květnu

6) Permakulturní kurz probíhající v angličtině v červenci a srpnu

7) Národní oslava přírodního stavitelství v září

8) Sad k mání!


1) Do 28. února se můžete zúčastnit českého hlasování, v němž se má rozhodnout, zda bude příští Evropské setkání domů ze slaměných balíků ve Francii či v České republice. Skupina přibližně dvaceti lidí nám nabídla svou pomoc při organizaci této události zde na Bouzovsku. Ocenili bychom, kdybyste hlasovali pro nás, abychom tak do mezinárodní volby vyslali výrazný signál.


2) Během 16-18 a 23-25 dubna uplatníme intezivní krajinný ekologicko/permakulturní dyzajn jednohektarové strmé louky. Pod což spadají dvě stometrové mělké drenáže v trávníku, 50 stromů a keřů, kurz lukostřelby, ploty a rybník. Mnoho z toho bude provedeno stroji, ovšem Vaši pomoc oceníme též, na oplátku se naučíte mnoho o multifunkční ochraně krajiny prostřednictvím zemědělství. Pro podrobnosti se obracejte na Radku: radka@permalot.org


3) 1. května začneme nabízet velmi lákavý plnočasový program pro 4-5 stážistů. Tématem první přírodně stavitelské/permakulturní stáže je "pyrománie", stáž poběží až do 11. července. Program druhé stáže začíná 3. července a tématem je mezinárodní pomoc (pomoc v nouzi), stáž potrvá až do konce srpna. Podrobnosti viz zde.


4) Během 7.-9. května se budete míž možnost naučit, jak se dělají raketová akumulační kamna, což zahrnuje i lavičku/postel, kterou vyhotovíme v přístřešku naší budoucí lesní mateřské školky. Tento druh kamen je mimořádně účinný - spálením minima dřeva získáme maximum tepla. Výroba takových kamen je velmi tvůrčí a nenákladná. Více informací o raketových akumulačních kamnech.


5) Pokud se chcete spíše naučit, jak postavit finská akumulační kamna, možná se k nám budete chtít připojit 21.-23. května, kdy budeme dokončovat naše oblá finská akumulační kamna, která můžete vidět zde. Tato kamna jsou v porovnání s raketovými akumulačními kamny těžší i dražší postavit. Tak jako tak jsou to však kamna, která spalují dřevo za účelem získání tepla tím nejúčinějším způsobem na světě.


6) Připojte se k našim stážistům z různých zemí a přijeďte na certifikovaný kurz permakulturního dyzajnu probíhající v angličtině. Kurz proběhne nejprve jako týdenní kurz na začátku července a pokračovat bude během 3 víkendů v červenci a srpnu. Klademe důraz na plně účastný způsob vzdělávání a na pojetí permakultury na základě principů Davida Holmgrena: cesty k přechodu přes ropný zlom!


7) Těšíme se, že se k nám připojíte na naši třetí výroční Národní oslavu přírodního stavitelství, která proběhne o víkendu 28. a 29. září. Již tradičně je to živá událost s dílnami během dne a prezentacemi a živou hudbou během večera. Neděle je vymezena debatě; program bude následovat.


8) A rádi bychom Vám všem připomněli, že pokud víte o někom, kdo sní o kousku země na venkově, avšak nedostává se mu peněz k tomu, aby si takový kus země koupil, pak mu prosím dejte vědět, že náš 6hektarový sad v Bouzově-Svojanově trpělivě čeká na někoho, kdo přijde a bude tam žít svůj sen... Zde se můžete podívat na celkový návrh a budete-li mít nápady a myšlenky ke sdílení, budeme se těšit, že se nám ozvete.


Tímto tedy výčet námi chystaných akcí pro letošní rok končí. Nebudete-li mít chuť či možnost se ani jedné z nich zúčastnit, věříme, že se nám naskytne příležitost se s Vámi setkat se i jindy.

Nakonec Vám s drobným dvouměsíčním zpožděním popřejeme mnoho zdárného do roku 2010.


Se srdečným pozdravem

Franta, Radka a Max

P.S.: Zejména těm z Vás, kdo jste s chutí a zájmem přečetli česko-slovenský překlad knihy Davida Holmgrena Permakultura: Principy a cesty nad rámec trvalé udržitelnosti, který jsme vydali v roce 2005, je určen dílčí překlad Holmgrenovy nové knihy Future Scenarios, která je v originále dostupná v plném znění zde futurescenarious.org . Český poměrně podrobný výtah knihy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů