Středa, 24. dubna 2024

Ekologická katastrofa

Ekologická katastrofa

ŘÍM - Ropná skvrna, kterou způsobila úterní sabotáž v bývalé rafinerii severně od italského Milána, se včera rozšířila řekou Pád do důležité zemědělské oblasti kolem města Parma.

Panují obavy, že toto místo proslulé syrovou šunkou prosciutto, parmazánem a dalšími lahůdkami může ohrozit kontaminace vody. Odborový svaz italských zemědělců trvá na tom, že nebezpečí italským potravinám nehrozí, protože řeka Pád se již pro zavlažování nevyužívá. Naopak sdružení zemědělských výrobců Confagricultura varovalo, že jarní setba, zvláště rýže náročná na zavlažování, je ohrožena do doby, než bude voda zase čistá.

Katastrofu způsobil zatím neznámý pachatel záměrně. Otevřel nádrže úložiště bývalé rafinerie Lombardi Petroli ve Villasantě nedaleko města Monza, z nichž vyteklo nejméně 1000 metrů krychlových ropy. Zahynuly již stovky zvířat, především ptáků. Z povodí řeky Pád, které má rozlohu asi 71 000 čtverečních kilometrů, pochází třetina italské zemědělské produkce, která se na HDP země podílí 40 %.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů