Čtvrtek, 28. března 2024

Čas pro zelenou kuchyň

Magnetická chladnička možná už nebude potřebovat energii ze zástrčky. Kompaktní kuchyňský systém napustí myčku odpadní vodou. Zní to jako hudba budoucnosti. Zatím. Není ale až tak vzdálená, jak by se na první pohled zdálo.

Čas pro zelenou kuchyň

Před patnácti lety bylo třídění odpadu v plenkách a o úsporných spotřebičích mohli uvažovat leda velmi bohatí lidé. Dnes je ekologie trendy a přitom díky technologiím člověk může dál žít v komfortu. Nové koncepty, které výrobci vrhají na trh, budou znamenat další krok tímto směrem.

Spotřebiče, které budou šetřit

Největší energetické úspory začínají domácími spotřebiči. V kuchyni, kde je jich nejvíc, také nejvíc proděláváme nebo naopak spoříme. Nejvíc se zatím šetří tam, kde spotřebič pracuje s vodou. Už zdaleka nejde jen o šetrné vodovodní hlavice nebo automatické a inteligentní funkce myček, které omezují průtok vody i množství použitých čisticích prostředků. Výrobci začínají hledat úplně nové cesty.

Myčka Siemens například snižuje spotřebu energie při sušení nádobí s pomocí zeolitových kuliček. Tento minerál se při kontaktu s vodou silně zahřívá, při ohřívání tedy energii ze zástrčky pomáhají chemické zákony. Řešení založených na biologických a chemických reakcích se bude pravděpodobně v příštích letech objevovat stále víc.

A následovat mohou převratné novinky týkající se zatím s přehledem největšího "žrouta" energie v našich kuchyních - chlazení. Vědci z Dánské technické univerzity konstruují prototyp magnetické chladničky. Ta by pro ochlazování chladící směsi používala rozdílné napětí mezi dvěma magnetickými póly. Elektrická energie ze zástrčky by už nebyla potřeba.

Zda vůbec, jak a kdy by se přístroj postavený na jejich objevu mohl dostat do praxe, se zatím jedná. Na trh by se první magnetické chladničky mohly dostat možná už v horizontu pěti let, i když zpočátku pravděpodobně nebudou pro běžné spotřebitele dostupné.

Majitelům starších chladniček se proto stále vyplatí investovat do některého z modelů, ve kterých výrobci srážejí spotřebu a s tím i náklady na energie a škody na životním prostředí na minimum díky vylepšování dosavadních technologií. Kvůli aktuálním nízkým cenám se návratnost investice pohybuje ve srovnání s deset let starým přístrojem okolo dvou až tří let. Ušetří totiž šedesát procent energie, ekologické řady ještě o dalších třicet až padesát procent víc - i když zpravidla s vyššími pořizovacími náklady.

Kuchyňská linka jako ekosystém

Vývoj se ale nemusí týkat jen samostatných spotřebičů. V rámci konceptu Green Kitchen hledá nejlepší recept pro komplexní řešení kuchyně společnost Whirlpool. Pod heslem "adaptovat, snižovat, recyklovat" se pokouší vyvinout kuchyni, která by pracovala na podobném principu jako běžný ekosystém v přírodě. Celkově by měla zelená kuchyně uspořit až sedmdesát procent nákladů na energie díky tomu, že jednotlivé spotřebiče budou spolupracovat.

Jak by to v praxi mohlo vypadat? Teplo, které vydává kompresor ledničky, se bude využívat k ohřevu vody pro myčku. Jiný systém bude použitou studenou vodu svádět do jediné nádrže a také filtrovat - odtud voda poputuje například do myčky nebo na zalévání květin či vytírání podlahy. Součástí konceptu jsou ale i zcela ojedinělá řešení, například speciální sprcha na ovoce a zeleninu, která šetří vodu, nebo digitální odsavač par a ventilátor v jednom. Zajistí čerstvý vzduch a zapíná se automaticky. Koncept se firma chystá přivést na trh v průběhu jednoho až dvou let.

Respekt k vodě

Účinná recyklace vody je technologicky reálná už dnes, představuje ovšem takovou investici, že se do ní zatím pouští jen opravdu zapálení lidé s ekologickým cítěním. Princip je jednoduchý a je založený na tom, že splachování toalety tvoří asi třicet procent veškeré spotřeby vody v domácnosti. Pitná voda z pračky, sprchy a dalších vodovodních baterií se nevypouští do kanalizace, ale přímo v domě se čistí, svádí do speciální nádrže a následně používá na splachování. Podobně jako vodu z vodovodu je možné využít i vodu dešťovou.

"Cena zařízení RGW-150 pro středně velký dům se čtyřčlennou rodinou stojí 95 tisíc korun," říká Viktor Matoušek ze společnosti Empire Group, která recyklační zařízení instaluje. Lehčí je samozřejmě systém zabudovat během stavby, ale problémem není ani dodatečné pořízení do staršího domu. Pak je ale nutné počítat s novými přípojkami na systém a zednickými úpravami.

Výrobci uvádějí úsporu vody až osmdesát tisíc litrů ročně na jeden dům se čtyřčlennou rodinou, což v rozpočtu ušetří asi šest tisíc korun. Ekonomická návratnost se tedy pohybuje okolo patnácti let. "V mnoha zemích je tento systém dotován vládou," dodává. "My jsme se pokoušeli vyjednat jeho zařazení na seznam dotovaných výrobků, ale ministerstvo životního prostředí to odmítlo."

Nový krok: recyklace bioodpadu

I bez velkých investic ale může člověk, který chce po sobě nechat co nejmenší ekologickou stopu, hodně udělat. Třeba při recyklaci. I když Češi stojí v recyklaci obecně na jedné z prvních příček evropského žebříčku, s bioodpadem to ještě moc neumějí.

Ve městech se zatím první projekty na zpracování tohoto typu kuchyňského odpadu teprve rozbíhají. Například v Hradci Králové, Zlíně, Litoměřících nebo Hranicích stojí běžně vedle žlutého, modrého, černého a zeleného kontejneru i hnědý, určený právě pro rostlinné zbytky a další bioodpad. "Podstatné je naplnit kompostejnery správným obsahem, protože jinak je kompostárna musí znovu náročně roztřídit," říká Irena Lapešová z Pražských služeb.

Praha, stejně jako řada dalších českých měst, se na plošné třídění bioodpadu zatím chystá. Od dubna do listopadu zatím umožňují Pražské služby majitelům domů a zahrad pronájem menších kompostejnerů, které jednou za dva týdny vyvážejí. Celosezonní provoz stojí šest set korun za 120 litrový kompostejner a devět set šedesát za dvakrát větší variantu.

Zatím nepříliš využitou myšlenkou jsou komunitní kompostéry, sloužící pro jeden dům či blok. Kompost se pak nepoužívá pro městskou zeleň, ale přímo na hnojení pozemků dané komunity. A nebo také kompostéry individuální. Na výběr je z modelů vhodných na balkon, ale třeba i přímo do kuchyňské skříňky. Takzvané elektronické kompostéry bioodpad drtí a nechávají zrát ve speciální nádobě. Vyrábějí ovšem jen surový kompost, který je před použitím třeba nechat ještě zhruba 14 dní vyzrát třeba na zahradě nebo terase. Za měsíc ho čtyřčlenná rodina vyprodukuje až patnáct kilogramů. Podrobné praktické informace se dozvíte například na www.biosance.cz.

Nenechte se nachytat

Ne všechny investice do výrobků s označením bio nebo eko se ale vyplatí. Jak se ekologie dostala do módy, výrobci se předhánějí v tom, kdo je nejzelenější a nejúspornější, ale boj o zákazníka neprobíhá vždy férově. Stále více spotřebitelů se proto stává obětí takzvaného greenwashingu. Jde v podstatě o klamavý popis výrobku, který hraje na ekologické city, ale ve skutečnosti takový není. Greenwashing se nejvíc projevuje v klamavé nebo nepřesné reklamě, například v tricích používaných na obalech výrobků. Proč je na nich například tak často používaná zelená barva, která dala ekologickému přístupu k životu jméno? A proč je tak často spojovaná s výrobky, které s ekologií nemají společného vůbec nic?

Problematikou greenwashingu se u nás zabývá především agentura Cenia, na jejíchž webových stránkách také najdete neustále rozšiřovaný seznam ověřených i pochybných výrobků. A také výrobků s takzvaným evropským ekoznačením. Jde o novou společnou značku pro státy Evropské unie, která se uděluje výrobkům i službám.

Nic nestojí ani zeptat se v obchodě, proč je výrobek označený předponu eko nebo bio. Obchodník, který prodává skutečně ekologické zboží, to bude vědět.

AUTOR: Tereza Nejedlá

9 malých triků pro každého

Drobnosti, díky nimž v kuchyni prospějete životnímu prostředí a často i rodinnému rozpočtu, mohou být velmi jednoduché.

Nádobí pod tekoucí vodou jen namočte a opláchněte. Když ho umýváte, voda téci nemusí.

Ovoce a zeleninu umývejte v misce. Vodou z ní potom můžete třeba zalévat květiny.

Nová vodovodní baterie se sníženým průtokem vody ničemu neuškodí.

Do varné konvice nalévejte jen tolik vody, kolik jí potřebujete ohřát. Čím více vody, tím více energie spotřebujete.

Na malých domácích spotřebičích včetně varných konvic se energetický štítek povinně objeví až v roce 2014. Už dnes ale některé společnosti věnují tomuto aspektu pozornost. Všímejte si toho, až vyrazíte na nákupy.

Pořiďte si ekologicky šetrné čisticí prostředky, třeba i do myčky.

Když na obalu uvidíte předponu bio nebo eko, ptejte se, čím si to výrobek zaslouží. Nenechte se nachytat greenwashingem, který klamavou reklamou hraje na ekologické cítění. Obchodník by měl umět odpovědět na otázku, jak konkrétně výrobek ekologickému prostředí ulevuje.

Kompostér podstatně sníží objem kuchyňského odpadu, který skončí na skládce nebo ve spalovně. Na balkon se hodí vermikompostér, v němž odpad zpracovávají žížaly dešťovky, ale mechanický kompostér se dá používat i přímo v bytě.

Zamyslete se nad stářím a stavem své chladničky. U tohoto typu přístroje je úspora energie nejvyšší, navíc časem stoupá s tím, jak se opotřebovává těsnění a další součásti. Investice do nové lednice se na účtech za energii vrátí během pár let.

ZDROJ: Boutique

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů