Pátek, 19. dubna 2024

Jeden svět přináší Zelené výzvy

Jeden svět přináší Zelené výzvy

Ekologická témata budou letos jedním z hlavních motivů renomovaného filmového festivalu Jeden svět, který v třiceti českých městech pořádá společnost Člověk v tísni. Na tematické sekci Zelené výzvy spolupracuje také Hnutí DUHA.

Sekce přinese řadu dokumentů o dopadech globálních změn klimatu na chudé lidi v rozvojových zemích, problémech s odpadem či automobilové dopravě ve městech [1].

Po vybraných představeních proběhnou panelové diskuse například s exministrem životního prostředí Martinem Bursíkem, režisérkou Lindou Jablonskou nebo ředitelem Hnutí DUHA Petrem Machálkem [2].

Globální změny podnebí nejvíce odnesou lidé v Africe, Indii a dalších chudých zemích. Proto Hnutí DUHA iniciativou Velká výzva prosazuje nový zákon, který závazně stanoví, že Česká republika bude snižovat exhalace skleníkových plynů o 2 % ročně - krok po kroku, rok po roku. Rozhýbe tak investice do moderních zelených řešení, jako je zateplování domů, čistá energie, pohodlná veřejná doprava, místní potraviny nebo snadná recyklace. V Česku je zákon o snižování emisí skleníkových plynů připravován ve spolupráci s právními experty EPS.

Člověk v tísni, organizátor festivalu Jeden svět, se přidal k podpoře zákona. Kromě něj je iniciativa Velká výzva podporována dalšími českými ekologickými a humanitárními organizacemi (Adra, Charita ČR, Český svaz ochránců přírody, Zelený kruh, Greenpeace), ale také významnými osobnostmi v čele s Václavem Havlem. Podle průzkumu legislativu podporuje 66 % české veřejnosti. Více než 6 000 lidí již vyzvalo své poslance a poslankyně k přijetí takového zákona.

Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA, řekl:

"Dokumenty Jednoho světa dobře ukazují, že pro chudé lidi v rozvojových zemích u odpadu, znečištění či ochrany přírody nejde o kvalitu života, nýbrž přímo o život. Česká republika patří mezi rekordmany ve znečištění skleníkovými plny, ale dopad nejvíce pocítí právě lidé z chudých zemí. Zákonem o snižování exhalací srazíme účty českým rodinám a snížíme naši závislost na dovozu plynu a ropy, ale současně uznáme naši globální odpovědnost."

"Jako každý rok i letos přinášíme našim divákům filmařsky skvěle zpracované dokumentární filmy, jejichž hlavním tématem jsou ekologie a životní prostředí. Jde o devět snímků reflektujících aktuální problémy a výzvy spojené se stavem planety, které jsou relevantní také pro Českou republiku. Tyto filmy jsme v letošním roce zařadili do samostatné tematické kategorie příznačně pojmenované Zelené výzvy. Jsme moc rádi, že panelové debaty, které následují po projekci těchto filmů, organizujeme ve spolupráci s přední českou ekologickou organizací Hnutí DUHA v rámci iniciativy Velká výzva a za podpory Ministerstva životního prostředí a Státního fondu životního prostředí," říká mluvčí MFF Jeden svět Filip Šebek .

Kontakt:

Petr Machálek, Hnutí DUHA, telefon 777 308 113, email petr.machalek@hnutiduha.cz

Filip Šebek, Jeden svět, telefon 776 160 952, email filip.sebek@oneworld.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů