Úterý, 23. dubna 2024

Obce možná přijdou o právo zakázat jízdu vodním skútrům

Obce možná přijdou o právo zakázat jízdu vodním skútrům

Obce mají podle navrhované novely zákona o vnitrozemské plavbě přijít o právo veta při schvalování plavebních drah pro vodní skútry. Ze schvalovacího procesu však zcela vyloučeny nebudou. Své připomínky budou moci vyjádřit ve správním řízení. Novelu chce ministerstvo dopravy (MD) předat do konce týdne k projednání vládě. ČTK to řekl ředitel odboru plavby ministerstva Vít Šimonovský.

Podle připravované novely by vodní dráhy schvaloval plavební úřad. Katastrálně dotčené obce budou moci podat písemné námitky proti navrhované vodní dráze. Na plavebním úřadě pak bude, jak v celé věci nakonec rozhodne.

Změnu zákona iniciovali v loňském roce majitelé vodních skútrů, kterým se nelíbilo, že obce musí dávat souhlas ke zřízení zóny pro provoz skútrů. Kvůli změně demonstrovali také v polovině loňského května před ministerstvem dopravy. Ministerstvo už tehdy mělo novelu zákona, který platí od 1.1. 2008, připravenu. Chybělo pouze vyjádření Svazu měst a obcí, který se také s majiteli skútrů na úpravě zákona domluvil.

Na provoz vodních skútrů si často stěžují rekreanti i obyvatelé obcí u vody. Lidem nejvíc vadí hluk z motorů i neukázněnost těch, kteří na skútrech a lodích nerespektují rychlostní limity a ohrožují plavce.

Vloni mohli jezdit majitelé vodních skútrů údajně jen po dvou drahách, jedna byla ve Štětí a druhá v Lysé nad Labem. Letos žádnou dráhu nemají a čekají, jak dopadne schvalování novely.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů