Středa, 24. dubna 2024

Na obzoru jsou nové výzvy

Na obzoru jsou nové výzvy

Pro Českou republiku bylo ze švýcarských fondů uvolněno bezmála 110 milionů švýcarských franků (téměř dvě miliardy korun). Finanční pomoc je určena především pro menší projekty, které na dotace z evropských peněz nedosáhnou. >>Zatímco evropské dotace jsou určeny například na snižování energetické náročnosti, aby se zvýšil obrat podniku, švýcarské fondy financují zlepšení životního prostředí bez širšího ekonomického kontextu,<< uvedla Petra Hanušková z poradenské společnosti Naviga4.

Na zlepšování životního prostředí je určeno až 30 milionů franků. Granty lze získat například na zvyšování kvality ovzduší nebo snižování emisí skleníkových plynů a jiných nebezpečných látek. Velká část peněz jde také do obnovy a modernizace základní infrastruktury a fondu environmentální expertizy.

Na boj s korupcí a organizovaným zločinem včetně modernizace soudnictví, podporu reforem, prevenci a řízení katastrof a posilování regionálních a místních kapacit, je vyčleněno celkem 26 milionů franků. Na podporu soukromého sektoru je přiděleno 12 milionů franků. Zbytek dotací půjde na rozvoj lidských zdrojů a sociální rozvoj.

Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s Ministerstvem financí a Státním fondem životního prostředí připravuje v březnu a dubnu vyhlášení nové výzvy. Konkrétně budou financovány projekty ve dvou oblastech. První podpoří zvyšování energetické efektivity a zlepšení kvality ovzduší (snížení emisí skleníkových plynů a jiných nebezpečných emisí). To znamená, že se financují projekty umožňující přechod prostředků veřejné dopravy na ekologičtější pohon včetně vytvoření příslušné infrastruktury. Dále je podporována instalace filtrů výfukových plynů do prostředků veřejné dopravy ke snížení emisí prachových částic.

Druhou oblastí je zlepšení managementu, bezpečnosti a spolehlivosti komunálních nebo regionálních systémů veřejné dopravy. Podporu lze čerpat na projekty řízení, organizace a integrace veřejné dopravy (integrovaný dopravní systém, zavádění integrovaného jízdního řádu, plánování dopravní obsluhy území, tarifní spolupráce dopravců apod.), budování kombinované infrastruktury (úprava přednádražních prostor, stavební úpravy pro kvalitnější propojení městské a příměstské veřejné dopravy).

Na výzvu bude vyčleněno celkem 29 milionů franků, z toho minimálně 30 % na projekty předložené v prioritních krajích Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský. Žádat o podporu mohou organizační složky státu, obce, kraje, státní příspěvkové organizace, neziskové organizace apod. Finanční příspěvky se poskytují formou grantů a jsou propláceny zpětně na základě doložených uznatelných výdajů projektu. Výzva bude od svého vyhlášení otevřená tři měsíce.

Další podrobnosti najdete na tel. č.: 267 994 449, e-mail: libor.pacovsky@sfzp.cz, www.swiss-contribution.cz, www.sfzp.cz

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů