Pátek, 26. dubna 2024

Geologie Toga (The Togo geology)

Geologie Toga (The Togo geology)

Togo - africká země o rozloze cca 57 000 km čtverečných a se zhruba 5 milióny obyvateli. Základ oblasti je tvořen prekambrickými horninami, pouze jih je pokryt křídovými a tercierními sedimenty.

Část východního okraje západoafrického kratonu je tzv. severní dapaonská zóna, tvořená různými krystalinickými formacemi archaického až paleoproterozoického stáří. V této zóně jsou široce rozšířeny migmatity, ruly, amfibolity, granodiority a granity. Sedimentární formace neoproterozoického voltského bazénu jsou diskonformně ulopženy na birrimickém podkladu a dělí se na dvě litologické jednotky: na intra tility - tvořené zejména piískovci s pelity a siltity a supratility , jež jsou tvořeny tility, karbonáty a silexity.

Překryty jsou skupinou Mango. Mobilní zóna odpovídá neoproterozoickému Panafrickému hřbetu Dahomejského orogénu. Její externí část opdpovídá sedimentární sekvenci s břidlicemi s nízkým stupněm metamorfózy, jež tvoří přechodnou zónu mezi Voltským bazénem a Atakorským hřbetem, tvořený dvojslídnými svory.

Při pobřeží jsou vyvinuty příbřežní a aluviální sedimentární formace.

ZDROJ:http://resources.metapress.com, kráceno, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů