Pátek, 29. března 2024

Celosvětová anketa: Myslíte si, že je vaše země připravená čelit velké přírodní katastrofě?

Celosvětová anketa: Myslíte si, že je vaše země připravená čelit velké přírodní katastrofě?

Rozsáhlé přírodní katastrofy nám ukazují ohromnou sílu přírody a dokážou prověřit připravenost a zdroje většiny zemí až za hranice jejich možností. I to se reportéři Velké Epochy dozvěděli, když od Pákistánu až po Španělsko kladli lidem otázku: "Myslíte si, že je vaše země připravená vypořádat se s velkou přírodní katastrofou, jako je zemětřesení?"

20100306_anketa_czech Jarmila Helsnerová, zaměstnankyně kulturního informačního centra. (Velká Epocha)
Jarmila Helsnerová, zaměstnankyně kulturního informačního centra. (Velká Epocha)
Rosice, Česká republika

Jarmila Helsnerová, zaměstnankyně kulturního informačního centra



Myslím, že ne. Záleží to na tom, jak rozsáhlá by ta pohroma byla a na různém vybavení; dokážeme se vypořádat s nějakými menšími problémy. Kdyby ale přišlo něco velkého, není v lidských silách poradit si se sílou přírody.

20100306_anketa_usa Henry Huggins, 63, středoškolský profesor. (Velká Epocha)
Henry Huggins, 63, středoškolský profesor. (Velká Epocha)
Detroit, USA

Henry Huggins, 63, středoškolský profesor



Myslím, že ne. Co si kdo pamatuje nebo kam až záznamy sahají, oblast metropolitního Detroitu nikdy nezažila přírodní pohromu jako hurikán nebo zemětřesení. Takže i když tu máme kvalifikované pracovní síly, které jsou velmi schopné při zvládání malých věcí, myslím, že velká katastrofa by byla nad jejich možnosti. Po několika desítkách let se stále ještě vzpamatováváme z negativního dopadu, který měly na město Detroit a okolní periferie nepokoje z roku 1967. Jak ekonomicky, tak společensky. Když se tedy podívám na případný dlouhodobý dopad, obávám se, že by se tu stalo totéž, co se přihodilo chudším obyvatelům New Orleans po hurikánu Katrina. Mnoho lidí odtamtud odešlo a vrátilo se jich tam jen málo.

20100306_anketa_pakistan Faisal Raza Khan, 32, novinář. (Velká Epocha)
Faisal Raza Khan, 32, novinář. (Velká Epocha)
Pákistán

Faisal Raza Khan, 32, novinář



Rozhodně, Pákistán by to dokázal. Máme zkušenost s [kašmírským] zemětřesením z roku 2005; mělo sílu 7,6 stupňů Richterovy stupnice. Zvládli jsme poskytovat podporu v té obtížné horské oblasti. Vláda a humanitární organizace poskytly všem postiženým jídlo a přístřeší; rehabilitovaly přes deset tisíc lidí postižených zemětřesením. Nemůžeme ale zapomenout na podporu, kterou nám poskytlo mezinárodní společenství, jejich technickou a finanční asistenci. Přesto potřebujeme finanční pomoc na vybudování ještě lepší infrastruktury.

20100306_anketa_spanelsko Maria Veronica Neumann, 71, majitelka obchodu se šperky. (Velká Epocha)
Maria Veronica Neumann, 71, majitelka obchodu se šperky. (Velká Epocha)
Kanárské ostrovy, Španělsko

Maria Veronica Neumann, 71, majitelka obchodu se šperky



Myslím, že ano, protože v omezených podmínkách se lidé činí nejlépe, jak dokážou. I když žiji ve Španělsku, narodila jsem se německým rodičům v Chile a zažila jsem to zemětřesení v sobotu 22. května 1960 ve Valdivii v Chile, o kterém se říká, že bylo největší na světě (9,6 Richterovy stupnice). Možná si to dovedete představit, v roce 1960 se zdroje na překonání takovéhle katastrofy nedaly srovnat s tím vším, co máme dnes, a my jsme přežili. Myslím si tedy, že ano; jsme připravení, bez ohledu na zmatek, který zprvu takováhle situace vyvolá.

20100306_anketa_italy Maurizio Zamponi, 47, zedník. (Velká Epocha)
Maurizio Zamponi, 47, zedník. (Velká Epocha)
San Giovanni Valdarno, Itálie

Maurizio Zamponi, 47, zedník



Itálie je stará země a co se týče naší výstavby, myslím, že připravení nejsme. Jen ty nově postavené budovy jsou na zemětřesení připravené. Měli jsme velké zemětřesení minulý rok, zemětřesení v L´Aquila, ve starší oblasti italských hor. Hodně lidí zahynulo a hodně lidí přišlo o své domy, protože to byly domy starší.



20100306_anketa_polsko Mariusz Chalaj, 22, komparzista. (Velká Epocha)
Mariusz Chalaj, 22, komparzista. (Velká Epocha)
Polsko, Varšava

Mariusz Chalaj, 22, komparzista



Vláda by katastrofu, jako je zemětřesení, nedokázala zvládnout. Není schopná se vypořádat s jednoduchými problémy, jako je nezaměstnanost nebo otázka mezd; problém není ve vládě samotné, ale v těch, kdo vládnou. Rozumný a moudrý člověk, který se řídí tím, co je dobré pro zemi, bez myšlenek na finanční zisk, by se dokázal vypořádat s jakýmikoli problémy.

20100306_anketa_brazil Juliana Nassin, 20, student biologie. (Velká Epocha)
Juliana Nassin, 20, student biologie. (Velká Epocha)
Piracicaba, Sao Paulo, Brazílie

Juliana Nassin, 20, student biologie



Ne, kdyby přišlo zemětřesení, všechno by bylo zničeno, právě proto, že budovy na to nejsou stavěné. Nebylo by možné lidi včas varovat; nemáme místa, kde by se dalo ukrýt. Kdyby se to ale stalo, země by se semkla a pokusila by se znovu vybudovat ta nejpostiženější místa, jako se to stalo na jihu Brazílie po hurikánu Katarina [v březnu 2004], kdy celá země posílala potraviny a podporu obětem. I když jsou tu problémy s politikou a korupcí, všichni jsme Brazilci a staráme se o sebe navzájem.

20100306_anketa_australia Dewakar Prasad, 38, obchodní zástupce pro pronájem. (Velká Epocha)
Dewakar Prasad, 38, obchodní zástupce pro pronájem. (Velká Epocha)
Zlaté pobřeží, Austrálie

Dewakar Prasad, 38, obchodní zástupce pro pronájem



Připadá mi, že my v Austrálii nebo na Zlatém pobřeží nejsme dobře připravení na jakékoli rozsáhlé přírodní pohromy, jako jsou tsunami nebo zemětřesení. Jedním z důvodů zřejmě je, že nás to nepostihlo. Nemyslím, že se na to soustředíme, na získání té infrastruktury ani na vzdělávání lidí v téhle věci. Myslím, že jsme se činili dost dobře při záplavách na severu a požárech ve Victorii a tou katastrofou tam. Teď ale přemýšlím o Zlatém pobřeží. Největší starost pro Zlaté pobřeží je, že přijde tsunami nebo něco, protože oceán je hned za dveřmi.

20100306_anketa_tanzania Juhudi Nyamoga, 35, učitel. (Velká Epocha)
Juhudi Nyamoga, 35, učitel. (Velká Epocha)

Mswiswi, Tanzania
Juhudi Nyamoga, 35, učitel

Nejsem si jistý. Myslím ale, že tahle země je pořád chudá a bez pomoci jiné země není sama schopna se s takovým problémem vypořádat.

Sledujte Celosvětovou anketu každý týden. Dopisovatelé Velké Epochy hovoří s lidmi na celém světě, aby vám přiblížili jejich život a pohled na místní i celosvětové otázky. Příští týden se ptáme: "Slyšel(a) jste o nebo zažil(a) v poslední době něco neobvyklého ve vašem životním prostředí?"

Article in English

Zdroj: www.velkaepocha.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů