Pátek, 29. března 2024

Francúzsko vybuduje najväčšiu fotovoltaickú slnečnú elektráreň na svete

Francúzsko vybuduje najväčšiu fotovoltaickú slnečnú elektráreň na svete

Spoločnosť EDF, francúzsky energetický gigant, vybuduje na opustenej vojenskej leteckej základni NATO v Toul-Rosieres neďaleko mesta Metz na ploche 415 hektárov najväčšiu fotovoltaickú slnečnú elektráreň na svete. Na jej vybudovaní bude pracovať 150 ľudí, pričom sa budú zaoberať aj likvidovaním starej ekologickej záťaže v podobe zhruba 100 opustených vojenských stavieb obsahujúcich azbest.

Do prevádzky by mala byť uvedená v roku 2012, pričom po svojom dokončení bude schopná dodávať 143 MW elektrickej energie. To by malo postačiť na pokrytie potrieb 62 000 ľudí. Trvalé zamestnanie by v nej malo nájsť 15 ľudí. Na porovnanie, najväčšia fotovoltaická slnečná elektráreň súčasnosti, vybudovaná v Olmedille v Španielsku, produkuje 60 MW elektrickej energie. Ďalšie veľké elektrárne, porovnateľné s plánovanou francúzskou, sú aktuálne budované v USA a Austrálii.

Aj keď elektráreň spoločnosti EDF zoštvornásobí francúzsku produkciu elektrickej energie prostredníctvom fotovoltaických elektrární, v porovnaní s krajinami, ako sú Španielsko a Nemecko, ktoré takto generujú 1671 MW, resp. 1505 MW, pôjde stále iba o veľmi malé množstvo.

Zdroj: Physorg.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů