Pátek, 19. dubna 2024

Vláda dnes schválila nové nástroje, které pomohou řešit neúnosný stav ovzduší V Moravskoslezském kraji

Vláda dnes schválila nové nástroje, které pomohou řešit neúnosný stav ovzduší V Moravskoslezském kraji

Ministr životního prostředí dnes předložil vládě "Zprávu o způsobech řešení nevhodné situace z hlediska životního prostředí v Moravskoslezském kraji", která obsahuje návrhy nových řešení, jak se vypořádat se znečištěním ovzduší v Moravskoslezském kraji. Vláda zprávu přijala a s ní i usnesení o opatřeních, které pod vedením ministra životního prostředí zajistí zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji.

Mezi konkrétní vládou přijaté kroky patří vytvoření pracovní skupiny na úrovni ministerstev životního prostředí, dopravy, MMR, MPO, MF a hejtmana Moravskoslezského kraje, jejímž hlavním úkolem bude provázat národní i krajské koncepce napříč těmito resorty, s cílem zlepšit kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji.

"Problematika zlepšení kvality ovzduší není jen otázkou práce Ministerstva životního prostředí. Týká se více rezortů a orgánu samosprávy. Proto je potřeba problém řešit společně a ne si neustále předávat "černého Petra"," říká ministr životního prostředí Jan Dusík.

"Hlavním úkolem pracovní skupiny bude provazovat různé koncepční dokumenty, jako je dopravní politika, energetická politika či zásady územního rozvoje, abychom věděli že to, o co se snažíme v životním prostředí není popřeno třeba schválenými zásadami územního rozvoje", pokračuje ministr Dusík.

Dalšími kroky, které vláda přijala, je najít nové finanční nástroje či optimalizovat stávající finanční nástroje, potřebné k financování řešení stavu ovzduší. "To je především hledání možností jak využít Operační program životní prostředí a zacílit ho přímo do Moravskoslezského kraje, či podpora využití programu Zelená úsporám. Zároveň chceme hledat i další finanční možnosti mezi evropskými programy, máme například připravený projekt spolupráce s Polskem na společné monitorování ovzduší právě v Moravskoslezském kraji", říká ministr Dusík.

Mezi další nástroje jež mají přispět ke zlepšení ovzduší v MS kraji patří iniciace změn v již vydaných povoleních k provozu zdrojů podle zákona o integrované prevenci a zákona o ochraně ovzduší - povolení k provozu obsahují např. emisní limity, podmínky z zajištění ochrany životního prostředí, technické podmínky provozu zdroje - zkrápění, zakrytí prašných ploch atd. či provozní řády. Dále zintenzivnění kontrol technických podmínek provozu, plnění emisních limitů a dodržování provozních řádů, analýza kontrolních mechanismů kvality paliv od dodavatelů a případně jejich zefektivnění.

Významnou roli ve zlepšení kvality ovzduší by měla sehrát i informační kampaň směřovaná k veřejnosti, která bude upozorňovat na dopady spalování odpadů a použití nekvalitních paliv, navíc v kombinaci se spalováním těchto materiálů v zastaralých topeništích, na lidské zdraví.

V neposlední řadě zpráva potvrzuje rozhodnutí ministra Jana Dusíka předložit vládě do konce března návrh nového zákona o ochraně ovzduší.

S pozdravem
Petra Roubíčková
tisková mluvčí

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů