Úterý, 23. dubna 2024

Nový český patent - Vodostop

Bezpečnostní uzávěr vody - prevence havárií vodovodních rozvodů v RD a bytech

Nový český patent - Vodostop

Ochrana bytových i nebytových prostor před zaplavením

Protipožární hlásiče a čidla úniku plynu jsou vzhledem k jednoduchosti a nízké ceně dostatečně rozšířeny, zatímco hlásiče úniku vody, ani automatické centrální uzávěry rozvodů vody se běžně neinstalují. A to i přesto, že škody způsobené haváriemi vodovodních rozvodů a spotřebičů představují finančně nejvýznamnější položku škod menšího rozsahu v domácnostech.

Zařízení VODOSTOP je určeno k použití jako bezpečnostní uzávěr vody u maloodběratelů v bytech, rodinných domech a menších provozovnách. Instalací zařízení VODOSTOP získáte jistotu, že v případě provozní havárie na vodovodních rozvodech za vaším vodoměrem bude přívod vody uzavřen. Zařízení tak samočinně ochrání váš majetek před škodami způsobenými zaplavením vodou z vodovodní instalace.

Funkce zařízení


Bezpečnostní uzávěr vody se instaluje na potrubí odběrného místa do série s hlavním uzávěrem vody, jak je patrné z obrázku.
instalace vodostopu

Je tvořen elektromagnetickým ventilem řízeným procesorovou jednotkou a vyhodnocuje uživatelem nastavené nepřekročitelné množství každého nepřerušeného odběru vody, nebo řádové překročení obvyklého okamžitého odběru. Při překročení uživatelem nastavených hodnot odběru vody, což jsou typické příznaky poruchy či havárie vodovodních rozvodů, se uzavře elektroventil na hlavním přívodu vody do odběrného místa. Obnovení dodávky vody lze provést pouze uživatelským resetem procesorové jednotky, nebo manuálním otevřením elektromagnetického ventilu pomocí příslušné ovládací páčky.

Zařízení VODOSTOP tvoří společně tři samostatné konstrukční prvky:

  1. Elektromagnetický uzavírací ventil - použitelné jsou typy s pozitivní i s negativní logikou .
  2. Vodoměr s elektronickým výstupem (generátorem impulsů).
  3. Řídící elektronická jednotka EPJ-09


Princip zařízení spočívá v tom, že množství odebírané vody je průběžně monitorováno vodoměrem s elektronickým výstupem. Impulsy z vodoměru jsou vyhodnocovány řídící elektronickou jednotkou EPJ-09.

Řídící elektronická jednotka sleduje a vyhodnocuje celkem 3 provozní stavy, které indikují havárii na vodovodních rozvodech za vodoměrem. Nastavení parametrů řídící jednotky pro 3 provozní stavy si provádí majitel VODOSTOPu jednoduše sám podle obvyklého režimu odběru v objektu.

Přínos bezpečnostního uzávěru vody

Instalace bezpečnostního uzávěru vody chrání majetek a tím významně snižuje (eliminuje) riziko zaplavení. V budoucnu může změnit a zvýhodnit pojišťovací podmínky při uzavírání pojistné smlouvy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů