Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Již třetí mládě takina indického v Podkrušnohorském zooparku
Ve středu 3. 3. 2010 brzy ráno se v zooparku narodila samička takina indického. Jedná se již o třetí mládě tohoto vzácného zvířete, které zde přišlo na svět v uplynulých třech letech. Takin indický je ve volné přírodě ohrožený vyhubením a je zařazen do seznamu ohrožených druhů světové fauny uvedených v Červené knize IUCN.
V současné době připravuje oddělení zoologie transport dvou mláďat odchovaných v zooparku do polské Zoo Gdaňsk a anglické Zoo Marwell. Právě tyto dvě zoologické zahrady byly doporučeny správcem plemenné knihy jako vhodné pro jejich umístění.

Čína a Indie, které patří k největším původcům skleníkových plynů, se včera připojily ke Kodaňské dohodě o ochraně ovzduší. Z největších znečišťovatelů tak už na seznamu více než stovky zemí podporujících dokument chybí jen Rusko. Dohoda z loňského prosince požaduje, aby růst teploty na planetě nepřekročil dva stupně Celsia v porovnání s předindustriální érou, tedy aby se udržel pod 1,3 stupně Celsia v porovnání se současností. Neplynou z ní ale pro žádnou zemi konkrétní závazky. Dohoda předpokládá vytvoření zvláštního fondu a to, že rozvojové státy budou ročně dostávat na boj s klimatickými změnami příspěvek v řádu desítek miliard až stovek dolarů.

Rakouská vláda přišla s plánem výrazných úspor, jež chystá na příští čtyři roky. Dotknout by se měly školství, vědy, justice, zahraničních aktivit, životního prostředí, dopravy či rodinné politiky. Shodl se na tom včera kabinet, jejž tvoří sociální demokraté a lidovci.

Zástupci druhé největší polské elektrárny v Turówě představili starostům z českého příhraničí projekt modernizace, který má snížit emise této elektrárny. Ta podle ekologů ničí krajinu. V 70. a 80. letech minulého století byly kyselé deště zaviněné elektrárnou příčinou devastace Jizerských hor.

Prvního března vstoupila v platnost novela zákona o prevenci závažných havárií. Norma nově obsahuje pasáž o udržování příslušných vzdáleností mezi objekty nebo zařízeními, na které se zákon vztahuje, a obytnými oblastmi. Novela také mění způsob a podávání hlášení o závažných haváriích a pravidla zveřejňování informací o schválené bezpečnostní dokumentaci, vnějším havarijním plánu nebo jejich aktualizaci. Předloha také navrhuje pokuty za neplnění zákona. Zákon se vztahuje zhruba na 200 objektů a zařízení s velkým množstvím nebezpečných látek. Havárie se v nich stávají jednou za dva až tři roky. Novela reaguje na výtky Evropské unie z roku 2008. Kdyby nebyla schválena, Česku by hrozila žaloba ze strany Evropské komise.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů