Středa, 24. dubna 2024

Úsporné převodovky DSG

Jednou z cest, jak snížit spotřebu u aut, je zavádění vícestupňových převodovek. I Auto Škoda zavádí ve svých posledních modelech 7-mi stupňovou převodovku.

Úsporné převodovky DSG

Dvouspojková převodovka DSG/PDK/DKG Tisk Email
Dvouspojková převodovka, nazývaná též převodovkou s přímým řazením, tedy DSG (Direktschaltgetriebe), má zcela bezpečně postaráno o skvělou budoucnost. Stále více automobilek počítá s jejím zavedením do svého programu.

Důvodů je k tomu hned několik. Výborně totiž spojuje komfort samočinného (automatického) řazení se sportovním řazením manuálním, vlastní změna převodových stupňů probíhá bleskurychle a bez rázů, aniž by došlo k přerušení silového toku motoru a v neposlední řadě pozitivně ovlivňuje spotřebu paliva. Do budoucna se počítá s tím, že během příštích tří let se v Evropě tato technologie objeví u 6,3 % automobilů (nyní to je 1,6 %) a v roce 2011 už bude převodovka s přímým řazením součástí jednoho milionu nových vozů různých tříd.

Přestože označení tohoto typu převodovky se u automobilek různí, pro zjednodušení použijme v dalším textu označení DSG, jaké užívá skupina VW/Audi, která ji už v roce 2002 uvedla u velkosériově vyráběných automobilů. S principem této převodovky přišel sice Francouz Adolphe Kégresse v roce 1939, ale teprve další vývoj a využití elektronického řízení dalo zelenou jejímu vstupu do sériové výroby. V roce 1983 nasadil tým Porsche tuto převodovku jako PDK (Porsche Doppelkupplung) poprvé u závodního vozu typu 956 na okruhu v Kyalami, ale to byl ojedinělý pokus, teprve teď se PDK objevuje v moderním pojetí u inovované generace Porsche 911 (997). Také v automobilových soutěžích není DSG žádnou neznámou, když s ní už v roce 1985 experimentovalo závodní oddělení Audi.

Princip převodovky DSG je až překvapivě jednoduchý, například první vlaštovka VW Group má tuto skříň šestistupňovou, přičemž se vpodstatě skládá ze dvou třístupňových převodovek a dvojice spojek ve společné skříni. Jedna z nich je určena pro liché stupně 1, 3 a 5, zatímco druhá pro sudé 2, 4 a 6, na jejím konci je výstupní hřídel s pastorkem směrem k diferenciálu. Vtip je v tom, že zapojeny jsou stále dva převodové stupně najednou, v každé převodovce jeden. U konvenční převodovky by to vedlo k jejímu zablokování, v případě DSG přicházejí ke slovu dvě spojky, z nichž vždy pouze jedna během jízdy přenáší hnací sílu, druhá je otevřena a jí příslušející ozubená kola převodů se otáčejí volně. Teprve při řazení se jejich role změní, což se děje prakticky současně bez přerušení silového toku; střídaní funkce spojek trvá pouhých 0,14 s. O vlastní řazení se stará hydraulický systém s vyspělou elektronikou podle jednoduché logiky; při zrychlování je vždy předvolen (propojen) následující vyšší rychlostní stupeň, při brzdění pak stupeň nižší.

Zatímco řada výrobců automobilů se v minulých letech soustředila na vývoj převodovky s plynulým řazením (CVT), u VW Group brzy rozpoznali velké možnosti dvouspojkové převodovky a dodnes vyrobili více než jeden milion DSG pro různé typy vozů. Konkurence se v této oblasti sice připojila, ale Volkswagen už přichází s druhou sedmistupňovou generací DSG, která je dokonce menší než šestistupňová a má i lepší účinnost. Ta jde na konto dvojice suchých spojek, jež má nižší ztráty než dosavadní spojky v olejové lázni. Nikoli vždy však bude možno suchou variantu použít, neboť u přenosu vysokých točivých momentů je chladicí účinek olejové lázně pro spojky nepostradatelný. Například pro novou generaci Porsche 911 byla vyvinuta firmou ZF sedmistupňová převodovka PDK, která přenáší točivý moment do 500 N.m a vypořádá se s otáčkami mo­toru až 9000 min-1! Také automo­bilka BMW měla být zákazníkem ZF, ale nakonec dala přednost konkurenční firmě Getrag a její převodovku DKG (Doppelkupplungsgetriebe) montuje do nového BMW M3. Specializovaná společnost Getrag spolupracuje rovněž s Fordem, resp. Volvem, a pro ně připravila šestistupňovou převodovku Powershift s dvojicí spojek v olejové lázni. Powershift ve srovnání se samočinnou převodovkou opatřenou kapalinovým měničem momentu dosahuje úspory paliva 4 až 12 %. Zákazníkem je také Mitsubishi, do Lanceru EVO X montuje šestistupňovou Twin Clutch SST, námluvy Getragu proběhly i s Mercedesem. Tato firma plánuje nejpozději do roku 2014 vyrábět dva miliony převodovek Powershift ročně. Americký koncern Borg-Warner má v kapse smlouvu s Chryslerem, pro něhož novou převodovku DualTronic-DSG bude vyrábět závod v Mexiku (kapacita 680 tisíc ročně); skříň DualTronic je rovněž součástí inovativního pohonu supersportovního Nissanu GT-R a pro tuto technologii získali Američané i největší čínskou automobilku Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC).



Schéma sedmistupňové převodovky VW Group DSG:
T1, T2 - dílčí převodovky; K1/K2 - dvojice spojek;
V1, V2 a V3 - výstupní hřídele, H1 a H2 - hnací hřídele

ZDROJ:http://www.automotorevue.cz/auto

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů