Středa, 24. dubna 2024

Vědci představili čokoládou poháněné závodní auto

Vědci představili čokoládou poháněné závodní auto

Je poháněn zbytky čokolády a dalšími komponenty vyrobenými z mrkve, bramborového škrobu a lnu. První zcela ekologický závodní vůz Formule 3 je nejen přátelský vůči životnímu prostředí, ale je také rychlý. Může dosáhnout rychlosti až 220 kilometrů za hodinu a během dvou a půl sekundy se dokáže rozjet z nuly na 90 kilometrů za hodinu.
První závodní auto na světě vyrobené z obnovitelných materiálů se jmenuje Lola a vědci z univerzity v britském Warwicku ho představili na konferenci o energii v Bostonu.
"Lola je neuvěřitelně zelená, je z materiálů, které by jinak skončily na skládce. Taková recyklace lidi přitahuje, protože při ní nemusí ani hnout prstem," řekl jeden z návrhářů auta Kerry Kirwan. "Lidem toto auto skutečně přirostlo k srdci, protože je milé," dodal.
Mnoho z komponentů, z nichž je auto vyrobeno, se obvykle nachází v zemědělských tržnicích nebo taky v popelnicích, protože většina materiálů je skutečně průmyslový odpad.
Motor BMW o obsahu dva litry byl přestavěn z benzinového na dieselový a uzpůsoben, aby mohl využívat palivo vyrobené z odpadu z čokoládoven nebo jiných továren, kde používají rostlinné oleje.
Lola má kromě bizarního paliva ještě další pozoruhodné rysy. Je to například chladič, který konvertuje ozon zpět na kyslík.
"Je to závodní auto, které kudy jede, tudy čistí," řekl další člen návrhářského týmu Steve Maggs. Katalyzátor, který je umístěn na chladiči závodního vozu, eliminuje přízemní ozón - hlavní složku smogu. Tento ozón na rozdíl od ozónu ve stratosféře, který chrání naši planetu před ultrafialovými paprsky, výrazně zhoršuje kvalitu ovzduší.
Závodní auto WorldFirst Formula 3 vyvíjeli univerzitní vědci devět měsíců a stálo to kolem 200.000 dolarů (asi 3,8 milionu korun).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů