Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jak na udržitelnou spotřebu

Jak na udržitelnou spotřebu

Arnika zahajuje přednáškové turné po mateřských centrech

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Sdružení Arnika vytvořilo speciální program pro mateřská centra, s nímž postupně navštíví několik krajů České republiky. Cílem je oslovit ženy-matky jako tu část populace, která je obzvlášť vnímavá k faktorům ovlivňujícím zdravý vývoj dětí a životní prostředí, ve kterém tyto děti vyrůstají. Během příštího půl roku se ve vybraných mateřských centrech uskuteční přednáškové cykly, během nichž přednášející poskytnou matkám i ostatním posluchačům konkrétní návody, jak uplatnit principy takzvané udržitelné spotřeby v každodenním životě. Postupně se přednášky zaměří na biopotraviny a význam ekologického zemědělství, zdravé hračky a toxické látky v každodenním životě. Přednášky jsou prozatím naplánovány v Českých Budějovicích, Ostravě a Praze, ovšem přehled těchto míst se může rozšířit podle zájmu dalších mateřských center.
"Přednášky v mateřských centrech považujeme za ideální vstup vzdělávání k udržitelné spotřebě do prostředí rodin," vysvětlila Jitka Straková z českobudějovické pobočky Arniky. Obsah přednášek připravili odborníci ze sdružení Arnika tak, aby poskytli co nejpraktičtější návod k tomu, jak změnit spotřebitelské chování a vytvořit tak ekologicky šetrnou domácnost. "Po absolvování série pěti přednášek by měli být účastníci přednášek schopni rozeznat ekologické certifikáty a další parametry, které jim usnadní hledání ekologicky šetrných výrobků na pultech obchodů," dodala Jitka Straková.
Ve středu 17. března od 11 hodin proběhne v mateřském centru Máj v Českých Budějovicích přednáška na téma "Ekologicky uvědomělé stravování a kvalitní potraviny pro děti". Účastníci této přednášky získají odpovědi na otázky, proč je vhodné dávat přednost místním potravinám před dovozem exotických potravin ze zahraničí, s jakými principy pracuje biozemědělství a jak napomáhá krajině a přírodě nebo jak si stojí bioprodukty ve srovnání s produkty konvenčního zemědělství. Přednášku povede poradkyně pro ekologické zemědělství Hana Gabrielová a jejím hostem se pro středeční dopoledne stane šéfkuchařka zdravé jídelny Spirála Pavla Kačalová. Maminkám nabídne náměty na pokrmy z biopotravin, recepty pro děti s bezlepkovou dietou a pro děti s atopickým exémem. Po přednášce bude prostor jak pro četné dotazy a diskuzi, tak pro ochutnání dobrot ze "zdravé jídelny" Spirála.
V úterý 23. března v 10 hodin si přednášku vyslechnou maminky z rodinného centra Chaloupka v Ostravě. Vedoucí ostravské pobočky sdružení Arnika Mgr. Vendula Krčmářová jim poradí, jak se orientovat při výběru hraček pro děti a jak nakoupit takové hračky, které budou bezpečné pro zdraví dětí a zároveň šetrné k životnímu prostředí. Průvodce po toxické galaxii chemických látek v našich domovech nabídne dubnová přednáška v pražském klubu K2 v Praze 10. Během praktické přednášky projdou maminky spolu s Jitkou Strakovou jednotlivými místnostmi domácností a interiérů veřejných budov a seznámí se s látkami nebezpečnými pro zdraví či životní prostředí, se kterými se zde lze setkat. "Cílem přednášky není posluchače strašit, ale dát mu praktický návod k tomu, jak odpovědně nakupovat vybavení do interiéru domácnosti, dětského pokoje či mateřského centra nebo na co si dát pozor například při výběru nátěrových hmot nábytku, podlahových krytin nebo ložního prádla," upřesnila Jitka Straková.
V navazujících přednáškách ve zmíněných mateřských centrech i v dalších, které budou mít zájem spolupracovat, Arnika zajistí přednášky o úsporách energie v domácnosti a mateřském centru, o způsobech, jak předcházet vzniku odpadu. Představí také ekologické certifikáty výrobků, které mohou být pro ekologicky a eticky uvědomělé spotřebitele užitečnou pomůckou při nákupu.
Aktivity tohoto projektu byly podpořeny z prostředků Státního fondu životního prostředí České republiky a v grantovém řízení hlavního města Prahy pro oblast životního prostředí v rámci projektu "Průvodce udržitelnou spotřebou pro mateřská centra, školy a veřejnost".
Poznámky a doplňující informace:
Co je udržitelná spotřeba - odpovědné nakupování, při kterém se zamýšlíme nad důsledky našeho chování - kde a za jakých podmínek výrobek vznikl, jaký má jeho výroba, používání i likvidace dopad na životní prostředí a lidské zdraví.
Cílem projektu "Zdravá planeta pro zdravé děti - průvodce udržitelnou spotřebou a výrobou pro matky a veřejnost" je přiblížit na konkrétních příkladech z každodenního života udržitelnou spotřebu a výrobu veřejnosti, především cílové skupině matek s malými dětmi. Rádi bychom projektem přispěli k uvažování, které povede k upřednostnění environmentálně šetrných spotřebních výrobků (potravin, oblečení, čistících přípravků, hraček nebo vybavení dětského pokoje) a ekologicky odpovědnému nakládání s nimi (např. znovuvyužívání výrobků, prevence vzniku odpadu nebo třídění vzniklého odpadu).
Mimo série přednášek se ve dvou mateřských centrech uskuteční pilotními programy udržitelné spotřeby a bude připraven soubor informací o udržitelné výrobě a spotřebě v oblasti předmětů pro děti a jejich péči, který bude volně dostupný pro další mateřská centra i rodiny.
Stránky věnované projektu Zdravá planeta pro zdravé děti:
www.toxik.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů