Úterý, 16. dubna 2024

BP začne s těžbou v brazilských vodách

BP začne s těžbou v brazilských vodách

Britský ropný gigant BP se s americkou těžařskou korporací Devon Energy dohodl na výměnném obchodu v hodnotě sedmi miliard dolarů. Firma BP odkoupí portfolio, které jí umožní rozšířit těžbu ve vodách u pobřeží Brazílie, Ázerbájdžánu a v Mexickém zálivu, zatímco Devon přidá na aktivitách ve vnitrozemí Kanady.
Obchod musejí ještě schválit regulátoři, formality by měly být vyřešeny do konce roku. Díky své transakci by se BP mohla v objemu těžby výhledově dostat před úhlavního konkurenta ExxonMobil.
Těžba v nových oblastech navýší podle odhadů denní produkci BP o 20 až 40 tisíc barelů denně, její hlavní výhodou je však potenciál pro další průzkum v hlubokých vodách. Minulý týden BP oznámila, že do roku 2015 chce meziročně zvyšovat produkci o dvě procenta.
Jak u pobřeží USA, tak v ázerbájdžánských vodách už British Petroleum působí. Klíčovou součástí obchodu je premiérový vstup koncernu do brazilského regionu. Zásoby v oblasti se odhadují na několik miliard barelů ropy. "Brazílie je pro BP přesně tím typem aktiva, který společnosti nejvíce chyběl," řekl agentuře Bloomberg norský analytik Gudmund Halle Isfeldt. British Petroleum sleduje celosvětový trend mezi těžařskými firmami, jež akvizicemi zvyšují své nevytěžené zásoby.
Devon se zbavuje zahraničních oblastí a přesouvá centrum pozornosti na těžbu ve vnitrozemí USA a Kanady. Jako součást dohody odkoupí za půl miliardy dolarů poloviční podíl na projektech BP v živičných píscích kanadské Alberty, kde se nacházejí největší světová ložiska takzvané nekonvenční ropy. Ropa, kterou v oblasti Kirby vytěží, pak bude zpracovávat rafinerie BP v Indianě.
Společnosti nezveřejnily, kolik ropy se v nalezištích nachází. Podle analytiků by se mohlo jednat o ekvivalent 140-160 milionů barelů ropy. Některá naleziště, mezi něž patří oblast Kaskida v Mexickém zálivu, jsou navíc stále ve stadiu průzkumů a neexistují pro ně vyčíslení rezerv.
Akcie BP na zprávu příliš nereagovaly. Jejich kurz na burze v Londýně oslabil asi o 0,7 procenta, zatímco evropský index energetických firem měl ztrátu kolem 0,4 procenta.

Zdroj. www.petrol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů