Čtvrtek, 28. března 2024

Jak na dotace z OPŽP, poradí Regionální poradenská a informační místa ENVIC

Bezplatnou asistenci při tvorbě projektového záměru a příloh požadovaných k žádosti o dotaci nabízejí žadatelům od roku 2009 i regionální poradenská a informační místa pro OPŽP - takzvaná RPIM.

Jak na dotace z OPŽP, poradí Regionální poradenská a informační místa ENVIC

Činnost RPIM je financována z prostředků technické pomoci Operačního programu Životní prostředí.

Regionální poradenská a informační místa pro OPŽP v Plzeňském kraji zajišťuje občanské sdružení ENVIC. Zaměřeno je zejména na prioritní osy 1, 2, 3 a 4. Přičemž prioritní osu 4 realizuje ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Úhlava. Jaké služby regionální poradenská a informační místa ENVIC nabízejí? "RPIM ENVIC pomáhají žadatelům už při tvorbě projektového záměru, poradí však i například při vyplňování formuláře žádosti či realizaci projektu," říká vedoucí publicity občanského sdružení ENVIC Tomáš Popp.

RPIM ENVIC pro prioritní osy 2 a 3 od listopadu roku 2009 poskytlo konzultace více než 25 subjektům. Nejvíce dotazů se týkalo zateplování veřejných budov. Konzultována byla i instalace fotovoltaických panelů na střechy obecní čistírny odpadních vod, výstavba bioplynové stanice či výsadba izolační zeleně chránící obec před prašností z přilehlých polí. "V rámci příprav na XVI. výzvu OPŽP RPIM jsme nejčastěji pomáhali žadatelům spočítat, zda projekt dosáhne minimální bodové hranice, která je potřebná pro přijetí žádosti do administrace. RPIM pro prioritní osy 1 a 4 zahájí činnost právě v tomto měsíci," říká Popp.

V praxi

Plzeňský RPIM stejně jako jiná krajská poradenská místa informuje o typech opatření, na která je možné žádat o dotaci, posuzuje financovatelnost projektového záměru, zajišťuje podporu při hledání optimálního technického a technologického řešení, asistuje při tvorbě zadání pro zpracovatele projektové dokumentace a odborných posudků, navrhuje model financování projektu s využitím dotace, vypočte výši dotace, nebo asistuje při zpracování rozpočtu projektu a při kontrole způsobilých a nezpůsobilých výdajů projektu. Také konzultuje obsah a formu příloh požadovaných k žádosti o dotaci, radí s vyplňováním formuláře žádosti o dotaci v elektronickém prostředí BENE-FILL a sehrává rovněž úlohu finančně-technického poradce při realizaci projektu. "Aktivně se věnujeme také iniciaci projektových záměrů. Oslovujeme potenciální žadatele, pořádáme semináře. Na svých webových stránkách www.envic-sdruzeni.cz vydáváme články, které nabízejí praktické rady, jak postupovat při přípravě žádosti, a sledují termíny vhodných výzev pro podání žádosti," vysvětluje Popp.

Komu slouží

Na RPIM ENVIC se obracejí města a obce, příspěvkové organizace, školy, podnikatelské subjekty, neziskové organizace a další potenciální žadatelé z území Plzeňského kraje. Ostatně RPIM je součástí činnosti environmentálních informačních center (IC) ENVIC, které jsou umístěny ve všech okresech Plzeňského kraje. Kontaktovat je může kdokoli telefonicky či e-mailem. Osobní schůzku je vhodné domluvit si předem. Ale pracovníci RPIM mohou klienty navštívit také přímo v místě jejich působení. Činnost RPIM koordinuje Mgr. Alena Lehmannová (IC Plzeň). Jde o bezplatný servis, který nikoho nezavazuje k podání žádosti o dotaci. Přesto konzultace s pracovníky RPIM vždy poskytne lepší orientaci v možnostech čerpání dotací. Podle něj RPIM vždy preferuje individuální přístup, proto je možné si schůzku s poradci RPIM možné domluvit konzultaci i v čase, který spíše klientovi vyhovuje i přímo v místě, kde má být projekt realizován.

Sdružení ENVIC

Občanské sdružení ENVIC se zaměřuje na vzdělávání a informování veřejnosti ve všech oblastech životního prostředí. Podstatnou součástí jeho práce je poskytování environmentálního poradenství pro všechny cílové skupiny (veřejnost, státní a místní správa, komerční sektor). Mimo obecného environmentálního poradenství poskytuje i specializované poradenství především v oblasti úspor energie, obnovitelných zdrojů energie, otázek spojených se stavebnictvím, ekologického zemědělství a dotačního poradenství (především v Operačním programu Životní prostředí a dotačním programu Zelená úsporám). V roce 2009 Environmentální informační centrum v Plzni zodpovědělo 769 dotazů. Více informací o činnosti sdružení najdete na http://www.envic-sdruzeni.cz/. Informace o síti ENVIC jsou umístěny na http://www.envic.cz/.

Kontaktní údaje na environmentální informační centra (IC) ENVIC.

(Pro okres Domažlice zajišťuje poradenství IC Plzeň.)
Plzeň - Prešovská 8, 301 00 Plzeň,
tel.: 377 220 323, e-mail: ic.plzen@envic.cz
Kladruby - Kladruby 6, 349 01 Stříbro,
tel.: 373 721 003, e-mail: ic.kladruby@envic.cz
Klatovy - SŠZP Klatovy, Národních mučedníků 141, 339 01 Klatovy,
tel.: 602 133 880, e-mail: ic.klatovy@envic.cz
Spálené Poříčí - Plzeňská 55, 335 61 Spálené Poříčí,
tel.: 371 594 842, e-mail: ic.porici@envic.cz
Radnice - Na Potocích 221, 338 28 Radnice,
tel.: 371 785 085, e-mail: ic.radnice@envic.cz
Plasy - Klášter Plasy, Plzeňská 2, 331 01 Plasy,
tel.: 774 454 557, e-mail: ic.plasy@envic.cz

Mapa Plzeňského kraje s vyznačenými informačními centry sítě ENVIC.

null
Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů