Pátek, 29. března 2024

Rusové při olympijské výstavbě v Soči neberou ohled na přírodu

Rusové při olympijské výstavbě v Soči neberou ohled na přírodu

Moskva - Ruské úřady neberou při výstavbě areálů pro zimní olympijské hry 2014 v Soči ohled na životní prostředí. Vyplývá to ze zprávy OSN. Na výstavbě se už předtím přestala podílet přední ruská ekologická agentura, její námitky totiž nebraly stavební firmy v potaz. Hry přitom budou i v Kavkazské biosférické rezervaci zapsané na seznamu památek UNESCO. Ruské úřady veškerá nařčení odmítají.

Jen co skončily letošní zimní olympijské hry, v Rusku nezahálejí a už se připravují na ty příští, které se uskuteční v přímořském letovisku Soči. Zde už vyrůstají olympijská sportoviště a zázemí pro návštěvníky i účastníky her. Masivní výstavba se ale nyní stala terčem kritiky ekologických aktivistů. Ti tvrdí, že stavby plošně likvidují zdejší ekosystém a nevratně zasahují do životního prostředí.

Soči leží na pobřeží Černého moře a zároveň blízko úpatí severokavkazského horského masivu. Na pobřeží se staví kapacity pro lední hokej, krasobruslení a rychlobruslení, v horách tratě pro sjezdové a běžecké lyžařské disciplíny. Oba sektory má propojit robustní dopravní koridor, ten je naplánován hned vedle řeky Mzymta, ve které žijí vzácní živočichové. Ekologové tvrdí, že kvůli olympijské výstavbě byla voda kontaminována těžkými kovy.

Na olympiádě si ruské špičky zakládají

A zapravdu dává ekologům i zpráva OSN. Podle ní se organizátoři olympiády nesnaží zmírnit následky výstavby na životní prostředí. Ruská vláda ale takové zprávy odmítá. Na zdárném průběhu zimních olympijských her v Soči, které se uskuteční v roce 2014, ruským politickým špičkám hodně záleží. Prezident Dmitrij Medveděv i premiér Vladimir Putin postup budování infrastruktury osobně sledují.

Aktivisté mezinárodního hnutí Greenpeace a ruské sekce Světového fondu ochrany přírody (WWF) byli donedávna konzultanty holdingu Olympstroj, který výstavbu olympijských objektů zastřešuje. Na protest proti stanovisku ruské vlády se rozhodli spolupráci přerušit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů