Pátek, 10. května 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Lékařské vyšetření dítěte s dýchacími problémy způsobené špatnou kvalitou vzduchu, jaký dlouhodobě trápí Moravskoslezský kraj, stojí podle odborníků zhruba 4100 korun. Náklady však mohou být i několikanásobně vyšší. Průzkum nechalo udělat ekologické sdružení Arnika. Míra znečištění ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě mezi nejhorší v Česku, a dokonce i v rámci Evropy. Problém Ostravska už začala řešit vláda, která vypracovala dokument boje proti znečištění ovzduší v této oblasti

Příroda Šumavy objektivem zoologa je název výstavy fografií Ivana Lukeše, která je k vidění až do 31. března v Muzeu Šumavy v Železné Rudě.

Městské části Praze 10 pomáhali s úklidem chodníků po zimě odsouzení, nezaměstnaní i bezdomovci. Uklidili jsme 220 tun odpadu, za celou zimu nás stal úklid přes pět milionů korun, řekl v pondělí Mediafaxu mluvčí městské části Jan Charvát.
"Do úklidu jsou zapojeni jednak odsouzení k veřejným pracím, nezaměstnaní a také bezdomovci z lodi Hermes," přiblížil podrobnosti starosta Prahy 10 Vladislav Lipovský (ODS). Charvát doplnil, že radnice uvolnila na platy těchto pomocníků okolo 40 tisíc korun.
V případě, že by se zimní nadílka opakovala, to znamená nasněžení více než pěti centimetrů sněhu, bude úklid znovu probíhat. "Úklid v první fázi probíhá za pomocí strojů a následně jsou chodníky dočišťovány úklidovými četami," doplnil starosta Lipovský s tím, že úklidové práce jsou koordinovány s Technickou správou komunikací (TSK).
Úklid hlavních chodníků v Praze 10 skončil, zbývající chodníky podle informací radnice budou uklizeny do konce března.

Vltava bude lépe odolávat povodním, když se do jejího koryta vejde více vody. Tomu už napomohlo třeba prohloubení řeky mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou v rámci budování vltavské vodní cesty.
Od loňska se také pracuje na protipovodňových úpravách a prohrábkách řeky v historickém jádru Českého Krumlova, dodal ředitel českobudějovického závodu Povodí Vltavy Zdeněk Zídek: "Na Vltavě letos dokončujeme Český Krumlov. V rámci splavnění budou pokračovat další zkapacitnění koryt, které jistě přispějí."

Severočeské vodovody a kanalizace (SČVK) zaznamenaly v posledních několika dnech sedm případů, kdy se neznámý muž s falešným průkazem vydával za pracovníka firmy a nabízel výměnu nebo kontrolu vodoměrů. O víkendu se muž objevil několikrát na Litoměřicku, v pondělí v Chomutově a dnes v Ústí nad Labem. Po lidech požadoval i zálohu, v Ústí si řekl o 500 korun. Muž vyšší štíhlé postavy v červené bundě nabízel lidem nový digitální vodoměr. SČVK upozorňují, že jejich zaměstnanci nikdy nevybírají peníze v hotovosti za dodané služby v domácnostech zákazníků. V případě nejasností si lidé mohou informace o zaměstnancích společnosti ověřit na telefonní lince 840 111 111.

Už tento pátek začíná seniorské putování Mladoboleslavskem. Jedná se o turistický seriál, který bude mít celkem deset etap. Na první výlet senioři půjdou ke kapličce na Boží Vodě a zpět. Při zahájení obdrží účastníci průkazky, propozice celého seriálu a popis trasy.
Každá z etap odstartuje vždy v pátek v 9 hodin ráno u hlavní budovy mladoboleslavského magistrátu, kde bude prezentace účastníků.
Akci pořádají Projekt Zdravé město Mladá Boleslav ve spolupráci Klubem českých turistů Mladá Boleslav a za podpory Zaměstnanecké pojišťovny Škoda. Nad Seniorskou 100 přijal záštitu primátor města Raduan Nwelati.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů