Pátek, 29. března 2024

Jen ať fouká

Maloobchody mohou dosáhnout výrazných úspor energií, pokud zaujmou integrovanější a celistvější přístup k požadavkům na topení, ochlazování, ventilaci a mražení.

Jen ať fouká

Všichni jsme již někdy v životě bezpochyby zažili nepříjemnou atmosféru při nakupování. Vstoupíte do obchodu a okamžitě vás zasáhne hrozné vedro a vy netoužíte po ničem jiném než se otočit na podpatku a rychle vypadnout. Správné zvládnutí teploty v prodejnách může podpořit nebo naopak zničit potenciální prodej. Ale pozor na novou legislativu.

Maloobchody mohou dosáhnout výrazných úspor energií, pokud zaujmou integrovanější a celistvější přístup k požadavkům na topení, ochlazování, ventilaci a mražení.

Takový přístup zahrnuje zpětné získávání tepla vytvořeného chladicí či mrazicí jednotkou i zařízením IT a jeho využití pro ohřev vody v radiátorech i tekoucí vody, případně jako zdroj teplého vzduchu pro ventilační jednotky.

Pravidla EU

Řada maloobchodů si možná není vědoma, že právě vstoupila v platnost nová směrnice EU, která je může zastihnout nepřipravené. Směrnice EC pro ozon, jejichž cílem je ochrana životního prostředí, zakazují chladiva HCFC (hydrochlorofluorouhlovodíky), která používá většina stávajících klimatizačních zařízení. Od začátku roku není dovoleno používat nová či čistá chladiva HCFC. Do roku 2015 budou zakázána i z druhé ruky zakoupená či recyklovaná HCFC. Skutečnost je taková, že začíná být velmi náročné nakupovat škodlivá HCFC, ale dostupné alternativy jsou neúměrně nákladné.

K stávajícím chladivům HCFC neexistuje srovnatelná náhrada, takže pokud se vaše zařízení porouchá a potřebuje novou chladicí náplň, nejsou ty původní k dostání, a je tudíž třeba celé zařízení vyměnit za nové, které používá schválená chladiva. Tento postup je dosti nevýhodný i nákladný a navíc prodejna zůstane bez klimatizace po dobu realizace objednávky nového zařízení. Je velmi pravděpodobné, že během tohoto roku učiní řada maloobchodů nouzová rozhodnutí. Řada z nich bude shánět zařízení i odborníky na jeho zapojení na poslední chvíli a urgentně, ale ti chytří budou mít připravené návrhy a plány. Pokud nepodniknou přípravné kroky nyní, mohou se maloobchody brzy setkat s výraznými ztrátami.

Zákaz některých plynů

Mezi odvětví, kterých se to týká především, patří ta, pro které je kvalitní vzduchotechnika klíčová při prodeji, tedy sektor potravin a nápojů, maloobchody, ubytovací či volnočasový sektor. Jednoduše řečeno, riziko hrozí jakékoli společnosti používající vzduchotechniku a chladicí zařízení.

Kjótský protokol, zavazující ke snižování skleníkových plynů a globálního oteplování, který do dnešního dne podepsalo 184 zemí, se může zdát na hony vzdálen od vaší prodejny, ale ve skutečnosti jeho vliv bude na vás mít v krátké budoucnosti přímý dopad, na který se musíte řádně připravit. Prodej plynu umožňujícího funkci řady klimatizačních a chladicích zařízení je v EU od 1. ledna 2010 zakázán. Pokud se vám po tomto datu vaše zařízení porouchá a bude nutné jeho nové naplnění, nebude možné zakoupit novou náplň.

Alternativní řešení

Klimatizace a vytápění by neměly být vnímány jako oddělené problémy, ale komplexně jako vzájemně spolupracující prvky. Jen takový přístup je efektivní. Zařízení budoucnosti budou muset integrovat vytápění, ochlazování a ohřev vody s využitím různých energetických zdrojů. To bude vyžadovat skokovou změnu v designu i strategii řízení energie tak, aby bylo kupříkladu odpadové teplo z počítačového sálu převedeno do zásobárny horké vody a tam využito například k podlahovému vytápění či přeneseno vzduchem do tepelného čerpadla.

Další alternativou jsou technologie jako GHP (plynová tepelná čerpadla), které mohou zajišťovat nejen vytápění a chlazení, ale i ohřev vody na vysoké teploty a až 4kW elektrického výkonu ze zabudovaného generátoru.

ZDROJ: REGAL

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů