Sobota, 20. dubna 2024

Brněnské TyfloCentrum uspořádalo pro nevidomé turistickou ligu

Brněnské TyfloCentrum uspořádalo pro nevidomé turistickou ligu

Nevidomí v Brně mohou soutěžit, kdo v terénu za sezonu zdolá víc kilometrů. Obecně prospěšná společnost TyfloCentrum Brno pro ně zorganizovala turistickou ligu, při níž sčítají našlapané kilometry. Hlavní ale je, že se podívají bezpečně a s průvodcem do přírody a mohou se i vzdělávat, řekla ČTK za pořadatele ligy Pavla Velinská.
Podle ní se nevidomí bez průvodce do přírody vůbec nedostanou. Ve městě se mohou orientovat podle vodicích linií a naučit se trasy, které zvládnou projít sami, ale v přírodě by se mohli snadno ztratit nebo zranit. TyfloCentrum Brno se vycházky snaží doplňovat o vzdělávací akce, kde se nevidomým věnuje odborník na faunu a flóru. "Může je upozornit na některé detaily, které jsou pro zrakově postižené důležité. Jak třeba chutnají některé části rostlin, jaký je zajímavý tvar listu, pupenu. Pro zrakově postižené je velice důležitý detailní popis a možnost hmatového vnímání," podotkla Velinská. Postižení se také mohou například naučit rozeznávat stromy podle kůry.
Turistickou ligu v brněnském TyfloCentru zavedli, protože mezi zrakově postiženými je dost starších lidí a ti mají rádi v aktivitách řád a pravidelnost. Navíc nenáročná turistika je pro ně vhodnou pohybovou aktivitou. Výlety se tak pro účastníky ligy konají dvakrát měsíčně. Po dosažení určitých kilometrových met dostanou výletníci odměnu, první už po 15 kilometrech. V závěru sezony budou rovněž vyhlášeni tři nejzdatnější turisté.
Kromě nových informací si lidé odnesou z přírody i zážitky. Byť nevidí, cítí, že jsou v otevřeném prostoru, vnímají vůně, foukání větru, měkkost cesty, šum listí. "Brouzdají se listím, je to jiný pocit, než když jdete městem po chodníku," řekla za své klienty Velinská.
Brněnské TyfloCentrum se nevidomým věnuje dlouhodobě, poskytuje jim poradenství i různé kurzy. Před týdnem otevřelo v Brně výtvarnou dílnu v nových prostorách, kde se mohou lidé s těžkým zrakovým postižením například učit pracovat s keramickou hlínou na hrnčířském kruhu. Pravidelně se aktivit společnosti účastní okolo 50 lidí, ročně nabízených sociálních služeb využije až 400 těžce zrakově postižených.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů