Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Z PROGRAMU SCHŮZE VLÁDY ČR, která se koná v pondělí 22. března 2010 v 09:00 hod. v zasedací síni budovy Úřadu vlády, Praha 1, nábřeží E.Beneše 4
K projednání bez rozpravy:
12.
Program na snížení znečištění povrchových vod nebezpečnými závadnými látkami a zvlášť nebezpečnými závadnými látkami na období 2010 - 2013
č.j. 244/10
Předkládá: ministr životního prostředí

V Tokiu dnes zprovozněna první dvě solární parkoviště pro elektrická kola. Solární panely umístěné nad cyklostojany umožňují dobíjet zaparkovaná elektrokola a ještě zbývá energie na osvětlení parkoviště v nočních hodinách.
Parkoviště o celkové kapacitě 100 míst zřídila japonská elektronická firma Sanyo. Podle společnosti Sanyo solární systém funguje i v deštivých dnech.
"Jde o zcela nezávislý, čistý systém eliminující užívání fosilních paliv," uvedla zmíněná firma, která je leaderem na trhu se solárními a dalšími alternativními energetickými technologiemi.
Parkoviště byla vybudována v centru metropole poblíž stanic příměstských vlaků a kola, která jsou na nich zaparkovaná, jsou k dispozici pro širokou veřejnost.

Cukr a bič na oteplování - Podnikatelská sféra očekává, že vlády zahájí proces změn nutných k zastavení globálního oteplování. Nejlepším způsobem, jak přimět podniky k omezení dopadu svých aktivit na životní prostředí, je kombinace pokut a odměn. To jsou jen některé ze závěrů nové studie PricewaterhouseCoopers nazvané Volání po změně (Appetite for Change), dosud nejrozsáhlejšího průzkumu svého druhu. Studie se podrobně zabývá názory mezinárodní podnikatelské komunity na problematiku životního prostředí z hlediska regulace, legislativy a daňové úpravy.

Pro spalovny a proti - Společnost United Energy, která v Mostě vyrábí teplo a elektrickou energii, chce vybudovat ve svém areálu spalovnu komunálního odpadu. Se zprovozněním zařízení projekt počítá v roce 2015. Cílem je mimo jiné i využití energetického potenciálu odpadů při kombinované výrobě tepla a elektřiny. United Energy nabízí městům a obcím nižší cenu za likvidaci směsného komunálního odpadu. Náklady na vybudování spalovny dosáhnou podle zvolené varianty 2,2 až 3,5 mld. Kč.

Proměny klimatu v technologiích ESRI - Americká organizace The Nature Conservancy, zabývající se ochranou přírody, provozuje na webových stránkách Climate Wizard interaktivní mapovou aplikaci, ve které jsou formou mapových služeb znázorněny změny klimatu na celé planetě za poslední desetiletí. Pro předpověď budoucího vývoje je možno zvolit si ze šestnácti klimatických modelů, vycházejících z programu CMIP 3, a prohlédnout si předpokládaný stav pro období blízké i vzdálenější budoucnosti. Současná verze aplikace Climate Wizard byla představena na prosincové konferenci COP-15 věnované změnám klimatu. Více na www.esri.com

Výstavba pro Frýdek-Místek velmi důležitého silničního obchvatu čelí dalším komplikacím, které mohou zdržet její začátek. Soud vyhověl žalobě ekologického sdružení Beskydčan, které napadlo již vydané územní rozhodnutí.

CTP Invest kvůli krizi zřejmě rozšíří průmyslovou zónu ve Šlapanicích v menším rozsahu, než původně plánovala. Celkem by tak zóna měla mít 105 ha, původně to bylo přes 200 ha. Zóna má v obci řadu kritiků, kteří se obávají velikosti zóny a vlivu na životní prostředí.
Oblast zóny je ohraničena letištěm Brno-Tuřany, městem Šlapanice a železniční tratí mezi Brnem a Veselím nad Moravou. První část zóny u Šlapanic začala fungovat v červnu 2008. Původní plány počítaly s rozsahem přes 200 ha a s 15 tis. pracovními místy. Zóna nyní zabírá asi 10 ha. Dalších 10 ha nabízí investorům městský územní plán. O uvolnění další, hlavní části plochy pro výstavbu se rozhodne na kraji i v městském zastupitelstvu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů